Debat og politik

Virksomhedsejer: Vi mangler både kvalifikation og motivation

Byrådskandidaterne Louise Brown (V), Nicolai Estrup, (DF) og Anders Burlund (LA) drog mandag eftermiddag sammen på virksomhedsbesøg hos Dahlitech A/S på Kertemindevej i Randers SV.

Det er ikke første gang kandidaterne til kommunalvalget ses sammen. De er alle tre en del af den musketér-ed, der tidligere på året blev indgået mellem fem af de yngre byrådskandidater med det løfte at holde en ordentlig tone og dialog i Randers byråd – også på tværs af partiskel.

Dagens besøg hos Dahlitech var kommet i stand med det formål for politikerne at høre, hvilke udfordringer man som håndværks- og industrivirksomhed i Randers kan opleve i det daglige.

Indehaver Søren Dahl er ikke sen til at pege på den største udfordring, som ikke kun er gældende for Dahlitech, men også for andre virksomheder.

– Vi mangler adgang til kvalificeret og ikke mindst motiveret arbejdskraft, siger Søren Dahl, og fortsætter:

– Vores virksomhed er i konkurrence med lignende virksomheder i Polen. Der er lønningerne cirka 1/8 del af, hvad en faglært smed skal have i timen i Danmark, og derfor kan vi kun overleve ved at levere top kvalitet.

Søren Dahl Larsen fortæller at han er meget selektiv, når han skal bruge en ny medarbejder.

– Det er ikke nok, at de kan deres fag. De skal også kunne komme op om morgenen og have en vis stolthed i de løsninger vi leverer. Ellers mister man hurtigt motivationen og det går ud over kvaliteten.

Samtalen mellem politikerne og virksomhedsejeren kommer hurtigt til at handle om, hvor der kan gøres en indsats for at få motiveret arbejdskraft. Det er nemlig ikke første gang de hører, at en virksomhed i Randers skriger efter faglært arbejdskraft.

Begge parter er enige om, at hvis udviklingen skal vendes, skal der gøres en indsats for at tiltrække de unge til fagene.

Har I selv lærlinge ansat, lyder et spørgsmål fra Anders Burlund.

– Ja, vi har to lige nu. Vi havde faktisk tre, men har desværre lige måttet sige farvel til en, der ikke var klar til at komme ud i det virkelige liv, siger Søren Dahl.

Kommer lærlingene selv og søger job, lyder det videre fra Anders Burlund.

– Nej, kommer det prompte fra Søren Dahl.

– Siden jeg startede for 15 år siden er der sket en stor forandring. Tidligere kom der et ungt menneske og bankede på, som brændte for at komme ind i faget. Det gør der ikke i dag.

Samarbejder I så for eksempel med Tradium vil Louise Brown gerne vide.

– Ja det gør vi. Og det er fint nok. De er gode til at vide, hvad vi gerne vil, og hvilke krav vi stiller.

Hvad kan man ellers gøre for at få de unge interesseret i en arbejdsplads eller et fag som jeres, spørger Nicolai Estrup.

– For cirka et halvt år siden var der et arrangement for nogle af Tradiums elever på Prodan, hvor vi også var med. Det var rigtig godt, for her kunne vi få eleverne i tale, fordi det var lidt mere uformelt end ved en jobsamtale. Det var faktisk her vi kom i kontakt med de to, som så efter sommerferien kom i lære hos os, fortæller Søren Dahl.

Men skal dette ikke allerede starte i folkeskolen, poienterer Nicolai Estrup.

– Jo, det ville da være dejligt. Det er jo der, de skal træffe et valg om de vil gå håndværkervejen eller skal ud på gymnasiet. Vi har haft alt for mange år, hvor det i mine øjne har handlet alt for meget om at uddanne sig inden IT. De håndværksmæssige fag enten blevet talt ned eller glemt. Nu står vi i dag og mangler netop de faglærte, ikke kun hos os, men også i for eksempel tømrer- og murer-fagene. Ja alle håndværksfagene. Det skal vi gerne have lavet om, påpeger Søren Dahl.

Søren Dahl er generelt set godt tilfreds med samarbejdet med både kommunen, jobcenteret og uddannelsesinstitutionerne i Randers, men han kan godt savne en målrettet indsat for at tiltrække flere til fagene.

De tre musketér politikere, der hver bejler om en plads i det nye byråd er enige om, at tage inspirationen og de gode råd med, når – eller hvis – de vinder ét af de 31 sæder ved kommunalvalget tirsdag.

Kommentarer