Årslev

Vinderpokalen blev løftet højt efter bilorienteringsløbet

Se billedserie Anne Marie og Per jubler over pokalen.

Engang var jeg navlestrengen til den jyske hovedstad fra det vestlige og lidt nordlige opland. Jeg lagde spor til flere sorte dampdragere, hvor de og deres vogne med passagerer og gods holdt mig blank og fri for rust.

Senere blev jeg rullet af små hurtige skinnebusser. Men fremskridtet syntes jeg var langsomt, ufleksibelt og uøkonomisk, så de kastede mig i højovnen – til genbrug. Efter mange år uden opmærksomhed har menneskets, naturens og tidens tand kun gemt få spor af mig i landskabet.

Dog kan rigtig mange af mine standsningssteder genfindes med lidt geografisk snilde – og en passende portion held. Derfor fik jeg en kort renæssance en februar-søndag med flot vintersolskin og spredte snebyger.

Denne dag havde 40 mere eller mindre erfarne kortekvilibrister fordelt på 19 biler taget udfordringen op med at finde ”Spor af vejen” et sted i Jylland. Efter nærmere instruktion ved starten i ”Folkestedet” i Aarhus, der snart blev afsløret som den første stationsbygning på turen, måtte
opdagelsesrejsen døbes om til ”Spor af sporet”.

Rejsen handlede om at jagte spor af den for længst nedlagte Aarhus – Hammel Jernbane. På steder i den virkelige natur gemte sig 24 poster tæt ved en station eller et trinbræt på denne gemte og glemte jernbane, der hørte sin sidste togfløjte i 1956.

Som et almindeligt orienteringsløb var opgaven først at finde alle poster og dernæst at gøre det på den
hurtigste tid, hvis man ville konkurrere med de andre hold. Hvert hold satte sig og gennemgik nøje det
udleverede materiale: Et uddrag af Hammelbanens historie fra Asger Christiansens bog fra 2010, en bid af et kort fra 1955 og en anden bid fra 2008.

Fælles for alle posterne var banens standsningssteder. Tænk at der har været hele 24 stop på en bare 38 kilometer lang jernbane. Til sammenligning er der kun fem på dagens meget længere strækning mellem Aarhus og Randers.

Når et hold følte sig klar til at kaste sig ud i turen modtog de en starttid hos Bent Fenger, den rutinerede turarrangør fra Randers O-klub. Så blev bilen og vejen ud af Aarhus mod næste post fundet.
Enkelte deltagere måtte lige en tur tilbage, da de overså at første post gemte sig i stationsbygningen, hvor starten gik.

Turen gik langs sydsiden af Brabrand sø og Årslev engsø. Forbi Constantinsborg, gennem Ormslev
stationsby, Harlev, Lillering, Skovby og Galten. I kuperet terræn ad små ukendte veje, der visse steder
havde bakketoppe til en liflig kildren maven. Udsigten afslørede visse steder spor af dæmninger og stier og markveje, hvor der engang havde gået et jernbanespor.

Målet i konfirmandstuen ved Hammel præstegård blev først fundet af Anne Marie og Per fra Aabyhøj. Det
var deres første bilorienteringsløb, men Per havde erfaring med geocaching, så orienteringsevnen og
stedsansen – og måske også lidt lokalkendskab – var helt i top.

Vinderpokalen blev løftet højt med stort applaus fra de øvrige deltagere. Ikke alle fik klippet alle 24 poster, men alle fandt afslutningen og det fristende frokostbord på målstedet. Et anbefalelsesværdigt alternativ til søndagsturen ”ud i det blå”.

Kommentarer