Kultur

Uret tilbage og reflekserne frem

Se billedserie Camilla Amstrup, privatdirektør i Codan, uddeler reflekser

Når vi stiller urene om til vintertid om lidt, er det også tid til at tage reflekserne frem. Ifølge en ny undersøgelse lader over halvdelen af danskerne dog reflekserne blive hjemme, når de går ud i mørket. Årets Refleksdag den 26. oktober er derfor en god mulighed for at friske hukommelsen op.

Snart går vi igen over til vintertid, og det betyder også, at den årlige påmindelse om at huske reflekserne, Årets Refleksdag, er lige om hjørnet. Og der er god grund til at slå et slag for reflekserne – for danskerne er ikke særlig gode til at få dem brugt.

Ifølge den årlige refleksundersøgelse fra Børneulykkesfonden og Codan bruger hele 55 procent af danskerne ikke reflekser. Det er flere end sidste år, hvor tallet var 50 procent. Glemsomhed er den primære årsag til de manglende reflekser, men et andet parameter spiller også ind – og det bunder i en stor misforståelse: flere danskere mener nemlig ikke, at reflekser øger trafiksikkerheden tilstrækkeligt.

– Faktisk reduceres risikoen for en ulykke i mørke med hele 85 procent, hvis vi bærer reflekser. Så det er rigtig ærgerligt, hvis nogle lader reflekserne blive hjemme, fordi de ikke tror, de gør en forskel. Det gør de i høj grad. Og det er netop det, vi gerne vil sætte fokus på med Årets Refleksdag. Derfor deler vi også igen i år over 80.000 reflekser ud på dagen sammen med vores partnere, så vi kan fange interessen hos den del af danskerne, der lige skal mindes om, hvor vigtige reflekserne er særligt i vinterhalvåret, siger Camilla Amstrup, der er privatdirektør hos Codan.

Tror bilerne kan se os

Foruden danskernes skepsis over for refleksernes virkning, så viser undersøgelsen også, at mange har en for høj tiltro til deres egen synlighed i mørket. Mere end hver tredje dansker vurderer, at de kan ses på længere afstand, end tilfældet er, eller de ved ikke, hvor tæt på en bil faktisk skal være for at kunne se en fodgænger uden refleks i mørket.

– Med reflekser synligt på tøjet, kan en bilist med nærlys få øje på dig fra op til 140 meter. Har man ingen reflekser på, er man rent faktisk kun synlig på 25-30 meters afstand. Det betyder, at en bilist med nærlys, der kører 50 km/t, kun har to sekunder til at opdage dig i mørket og bremse op, siger Camilla Amstrup.

Refleksen skal sidde rigtigt

Det er dog ikke helt ligegyldigt, hvor og hvordan reflekserne er monteret på tøjet, og ifølge undersøgelsen ved to tredjedele ikke, hvordan man monterer en refleks sikrest.

– Vigtigst af alt er selvfølgelig, at man husker reflekserne – og at de er synlige. Dernæst skal man tænke på, at reflekserne skal sidde i knæhøjde, så billygterne kan ramme dem. Og de skal gerne hænge i en snor, så de bevæger sig. En god idé er at sætte en refleks i snor fast inde i hver jakkelomme, som man så lige kan vippe ud, når man færdes ude i mørket. Det gælder både for voksne og børn, siger Henriette Madsen, der er generalsekretær i Børneulykkesfonden.

Kommentarer