Uddannelse

Unge østjyder: Lykken er et liv uden mobiltelefon og fester

I morgen anløber skoleskibet Georg Stage Randers Havn. Ombord er blandt andet en håndfuld lokale skibsassistentelever. Foto Niels Jørgensen.

De unge på Georg Stage er uden mobiltelefon, fester, alkohol og smøger i hverdagen. De sover i hængekøje uden hovedpude i 20 uger, har adgang til skodtoiletter og virkelig dårlige badeforhold.

Alligevel er de lykkelige. Direktør mener, at Georg Stage har brudt koden for, hvordan man får unge i uddannelse og arbejde, og at andre kan lære af det.

Skoleskibet Georg Stage kommer til Randers i morgen onsdag den 7. oktober og fortsætter siden til Grenå og Ebeltoft med en flok unge lokale folk ombord.

De lokale aspiranter er i lighed med de øvrige unge uddannede sikre på at undgå ledighed, når de er færdige. Tal fra Danmarks Statistik viser, at Georg Stages elever holder et nærmest urealistisk lavt ledighedstal på 0,5 pct to år efter de har afsluttet uddannelsen. Og sådan har det været i mange år.

– Vi mener i al ubeskedenhed, at det er lykkedes os at knække koden til, hvordan man kan få de unge, som ikke fik sig en ungdomsuddannelse op på hesten igen – siger Georg Stages direktør Asser Amdisen.

Cirka halvdelen af de unge på mellem 17 og 23 år, har ikke en ungdomsuddannelse, når de sejler ud.

Vores toiletter er skod
– Det handler om den trivsel, der opstår, når unge bor og arbejder sammen i en kombination af kostskole og praksispædagogik. Jeg er sikker på, at man vil kunne opnå noget lignende med, når man skal uddanne elektrikere, murere eller automekanikere eller andre af de håndværksfag, som kan have svært ved at tiltrække unge – siger Asser Amdisen.
De unge vil tages alvorligt, siger han.

Han mener til gengæld ikke, at de unge har brug for at blive pylret om eller for særligt attraktive faciliteter.

– Vores toiletter er skod, de unge sover i 40 uger i en hængekøje uden hovedpude og de har ingen mobiltelefon. Alligevel er de mere tilfredse end selv højskoleeleverne, når de evaluerer deres forløb hos os. Jeg synes ikke det kræver en doktorgrad i psykologi at indse, at vores erfaringer må andre uddannelser simpelthen kunne lære noget af.

Efter aflysning af forårstogtet, stævnede Georg Stage ud den 23. juli med 63 unge, som med garanti kommer i arbejde eller uddannelse bagefter. Det kan vi sige med fuld overbevisning, idet Uddannelses- og Forskningsministeriet gennem mange år har trukket tal på cpr-numre via Danmarks Statistik, som viser at minimum 99 procent af alle eleverne efterfølgende er kommet i arbejde eller uddannelse.

Derfor tør vi også godt påstå, at vi har knækket koden til, hvordan vi får unge i job eller uddannelse. Og den kode fordrer ingen af de bekvemmeligheder, som unge normalt tilgodeses med.
Som et kuriosum kan nævnes, at der kun var tre pladser til fordeling blandt 255 ansøgere, idet 60 af de 63 fra det aflyste forårstogt valgte at tage imod tilbuddet om at beholde deres plads.

I Randers vil Georg Stage i morgen onsdag kl. 17.30 på havnen overrække en symbolsk ballaststen til Randers’ borgmester. Stenen stammer fra Randers Hovedgade og har sejlet med skoleskibet i 84 år som en af talrige brosten fra Randers.

Kommentarer