Langå

To unge landmænd gik sammen om at leje stort konkursbo

26-årige Mathias Sørensen og 39-årige Jesper Jakobsen har lejet sig ind i et konkursbo i Fårup ved Randers.

To unge landmænd – 26-årige Mathias Sørensen og 39-årige Jesper Jakobsen – har fundet en alternativ vej ind til livet som selvstændige. Drømmen for de to unge landmænd tog sin begyndelse, da de så mulighederne i at overtage og leje sig ind i et konkursbo i Fårup ved Randers.

De overtog besætningen på op mod 1300 søer og indgik en lejeaftale med ejeren på de tilhørende bygninger. Driften gik i gang 15. marts. I dag driver makkerparret landbrug på fem forskellige ejendomme og har seks ansatte. Konkursboet ejer de fire ejendomme. De har derfor indgået lejeaftalen med kurator.

Sideløbende er ejendommene fortsat til salg. De to risikerer altså at blive opsagt. Som sikring har de fået en varselsperiode – samtidig med at konkursboet er forpligtet til at tilbagekøbe besætningen, hvis de opsiges, efter en aftalt pris per dyr.

Gården var blevet renoveret, inden de to landmænd lejede bygningerne. Så der er ikke det store renoveringsbehov. De dele, der var brug for, klarede kurator inden. Dermed står de to partnere ikke i en situation, hvor de egentlig burde investere – men ikke vil på grund af deres korte sigte.

For begge landmænd har det været vigtigt, at de har være afklaret og fast besluttet på, at de gik helhjertet ind i processen med at blive selvstændige svineproducenter.

– Inden man etablerer en virksomhed, skal gøre sig grundige tanker om, hvad man egentlig vil med sin karriere og sit liv. For det kræver bestemt hårdt arbejde. Og så er det vigtigt at man har sit netværk i orden. At man har folk omkring sig, som kan rådgive og vejlede fra start til slut. Der dukker så mange spørgsmål op undervejs, at der pludselig skal handles hurtigt. Og så er det vigtigt, man har den nødvendige hjælp at trække på, siger Mathias Sørensen.

Han bakkes op af Jesper Jakobsen, der understreger at vekslende og lange arbejdsdage er en del af pakken, når man vælger at etablere sig som selvstændig landmand.

– Når man har været i gang fra tidlig morgen og det indimellem bliver sent, og man stadig ikke er færdig med dagens opgaver, så kan man godt tænke, om det nu også er besværet værd. Men det når jeg heldigvis altid frem til, at det er det, konkluderer Mathias Sørensen.

Kommentarer