Randers By

Team Giv Håb Østjylland cykler for børn i sorg

Se billedserie Team Giv Håb Østjylland satte søndag 29. juli ud fra Randers ved Dansk Fitness, hvor holdet har trænet på spinningcykler hele vinteren. Dagens etape gik til Lemvig, en tur på godt 150 kilometer. Foto: Randers Netavis

Søndag morgen 29. juli klokken 8.15 drog 22 grønklædte cykelryttere og 4 servicefolk fra Team Giv Håb Østjylland ud på årets “tour” rundt i det danske sommerland. Det er andet år i træk holdet fra Østjylland cykler Danmark rundt i en uge i den gode sags tjeneste.

Hele vinteren har de trænet på spinningcykler hos Dansk Fitness i Randers. I løbet af foråret har de trænet på landevejene, sammen og hver for sig, for at komme i form til kulminationen af det hele: “Danmark Rundt”, som blev skudt i gang søndag morgen fra Dansk fitness i Randers.

Team Giv Håb Østjylland er startet af tidligere skoleleder på Fussingøegnens Friskole i Sønderbæk, Annette Jellesen. Hun har tidligere kørt med på Team Rynkeby, men blev i 2016 inviteret til at deltage på et Team Giv Håb-hold fra Fyn. Hun blev så begejstret over konceptet, at hun straks efter gik i gang med at etablere et østjysk hold.

Der var flot opbakning fra starten, og trods elendigt vejr sidste sommer deltog et 17-mand stort hold fra i Team Giv Håb Østjylland for første gang i Danmark Rundt. I år deltager 22 ryttere plus 4 servicefolk på cykelholdet, som er et af i alt 9 hold landet over.

Formålet er at hjælpe foreningen Børn, unge og sorg dels med at rejse midler til foreningens arbejde, dels med at skabe opmærksomhed om foreningen fokus på børn og unge med sorg.

Artiklen fortsætter under billedet….

Ligesom et professionelt cykelhold, har Team Giv Håb Østjylland en følgebil med på hele turen. Bilen har reserverdele til cyklerne og ekstra vand til rytterne. De sørger også fo at holde øje med trafikken og har derfor radiokontakt med Annette Jellesen, som danne bagtrop i feltet. Endelig kan bilen tag en rytter med op, hvis der er en, som trænger til en pause. Følgebil – og andre vigtige fornødenheder – er kun muligt for cykelholdet, fordi en lang række sponsorer støtter op om projektet. Foto: Viborg Netavis

Sorg er noget, man skal tage hånd om

De fleste af deltagerne – cykelryttere som servicefolk og andre frivillige – har på den ene eller anden måde en relation til børn og sorg. Nogle kender til skæbner, andre møder det i deres arbejde med børn, og så er der de, der har haft det helt tæt på egen krop.

En af dem er Mette Holst Sørensen (46) fra Randers, som har været med på det østjyske hold siden starten.

– Jeg mistede min mor, da jeg var 6 år, og dengang var der ingen hjælp at hente. Sorgen gik jeg med alene sammen mine brødre og min far, og vi fik ikke noget hjælp, fortæller Mette Holst Sørensen, som kæmpede med den uforløste sorg gennem sin barndom, ungdom og langt ind i voksenlivet.

– Da jeg så hørte om det her projekt, vidste jeg bare, at det skulle jeg være med til, fortæller hun.

Som sygeplejerske støder Mette Holst Sørensen ofte på situationer med sorg, og hun oplever, hvordan tabu og berøringsangst gør det svært for folk at håndtere følelserne og få dem bearbejdet.

– Derfor er det så vigtigt at få sorg aftaburiseret, for det ødelægger folks liv. Sorg er noget man skal tage hånd om, fastslår hun.

Selv fandt hun forløsningen, da hun kom med i Team Giv Håb Østjylland; her var en måde at gøre noget konkret, så andre børn ikke skal opleve samme trauma, hun var ude for. Samtidig fandt hun i arbejdet for at hjælpe andre en måde at hele sig selv.

– Jeg græd mange tårer hele sidste år, når jeg kørte og trænede med mig selv på landevejen; Jeg har brugt cyklingen til også at hele mine egne sår, og nu synes jeg faktisk, at jeg er kommet rigtigt langt. Nu bidrager jeg med noget, hvor jeg kan være med til at gøre en forskel. Så nu kan jeg kan lade min egen sorg hvile, for jeg kan gøre noget, så andre ikke skal opleve det, jeg oplevede. Det mærkede jeg for alvor, da jeg kørte over målstregen sidste år, det var helt fantastisk, fortæller Mette Holst Sørensen.

Artiklen fortsætter under billedet….

En af sidegevinsterne ved deltagelsen i Team Giv Håb er nye venskaber. Mette (i midten), hvis historie, vi beskriver i artiklen, har gennem cykelholdet fået et tæt venskab med blandt andre Allan (tv) og Erling. Foto: Randers Netavis

Mange bække små

Siden hun startede er der brugt både tid og mange penge, men hele vejen har familien med hende, og det var nødvendigt, påpeger hun. I dag er hendes mand tilmed også hoppet på cykeldillen og tager med på træningsturene.

Udover det årlige Danmark Rundt deltager det østjyske cykelhold også ved forskellige events i løbet af året for at skabe opmærksomhed om den sag, de støtter, og her er Mette Holst Sørensen ofte med, fortæller hun.

– Det er så vigtigt for mig at få vores budskab ud, så mange flere børn kan få hjælp, så det bruger jeg gerne meget af min fritid på, siger hun.

Hun har samtidig lavet sin egen indsamlingskampagne, som de fleste af deltagerne i øvrigt gør, hvor personlige sponsorer donerer et beløb for hver cyklet kilometer.

Så når holdet på lørdag 4. august omkring klokken 14 sammen med cykelkolleger fra 8 andre danske Team Giv Håb-hold triller ind over målstregen i Herning, hvor byen har planlagt en festlig modtagelse, så er der kørt et ganske pænt antal kroner i kassen til Børn, Unge og Sorg – og nok så væsentligt: Det er lykkedes at skabe endnu mere fokus på på en vigtig sag.

 

Hvis man vil høre mere om  Team Giv Håb kan man kontakte Annette Jellesen på  facebook eller se hjemmesiden teamgivhaab.dk

Første etape i Danmark Rundt gik til Lemvig, og første ’pitstop’ på turen var i Løvel ved Viborg. Foto: Randers Netavis

Kommentarer