Spentrup

Strid om historisk bygning i Spentrup

Det er denne bygning på Stationsvej i Spentrup, ejet af Steen Dollerup, som er stridens kerne. Steen Dollerup ønsker at nedrive bygningen og sælge grunden. Randers Kommune mener, at bygningen bør bevares som en del af den gamle bydel i Spentrup. Foto: Randers Netavis

Stationsvej 42a i Spentrup er blevet et stridspunkt mellem ejer og kommune. Forleden blev det besluttet, at bygningen, der er en tilbygning til den historiske rytterskole, ikke må rives ned. Ejer, Steen Dollerup, forstår ikke afgørelsen og mener, sagen er dårligt håndteret af Randers Kommune.

Steen Dollerup tidligere revisor og selvstændig ønsker i disse dage Randers Kommune hen, hvor peberet gror. Han er netop gået på pension. De sidste år var ikke gunstige, og de millioner han medbragte fra sit erhvervsaktive liv var i form af gæld. Sidste punkt på dagsordenen i forhold til banken er afviklingen af hans ejendom på Stationsvej 42a i Spentrup. Ønsket har i efterhånden halvandet år været at blive den forfaldne bygning kvit og få den revet ned. Men det har vist sig sværere end som så. Netop som kuglen skulle til at svinge mod de flere hundrede år gamle mure, besluttede myndighederne nemlig, at bygningen er for spændende til at rive ned.

Bevaringsværdig

Torsdag 10. november besluttede miljø- og teknikudvalget, at Steen Dollerup ikke må rive Stationsvej 42a ned. Et forbud efter Planlovens §14 gør dette muligt, selvom bygningen først juridisk udpeges som bevaringsværdig med Kommuneplan 2017. – Jeg søgte første gang om nedrivning i 2015, men fik at vide, at jeg var for sent ude. Så søgte jeg igen i februar i år, men hører ikke noget, før jeg i juni i år bliver informeret om, at bygningen pludselig er blevet bevaringsværdig. Jeg synes, håndteringen af sagen har været under al kritik, siger Steen Dollerup. ”Bevaringsværdig” er et træls mærkat, mener han. – ”Bevaringsværdig” betyder, at jeg som ejer skal stå for vedligeholdelsen. Hvis ikke jeg gør det, kan kommunen gøre det på min regning. Med det kan de godt glemme alt om, for jeg har ikke en øre at betale med, slår Steen Dollerup fast.

Sædvanlig håndtering

Helt så slemt bliver det dog næppe, oplyser leder af planafdelingen i Randers Kommune, Britta Pørksen. –Bevaringsværdig betyder alene, at kommunen skal give tilladelse til ombygning og nedrivninger. Vi kan på ingen måde kræve, at Steen Dollerup poster mange penge i huset. Vi kan med Bygningsloven i hånden udelukkende kræve, at bygningen ikke skæmmer eller er til fare for omgivelserne. Her er vi langt fra endnu med Stationsvej 42a, siger hun. Britta Pørksen anerkender, at lovgivningen er kompliceret, men sagen er håndteret, som den slags plejer. –Det er rigtig ærgerligt, hvis Steen Dollerup ikke føler sig ordentligt orienteret. Han modtog allerede i 2015 en besked i sin e-Boks om, at bygningen var blevet SAVE-registreret – et forstadie til den status som bevaringsværdig, som den først kan få med den næste kommuneplan i 2017. Hans ansøgning i februar i år var ingen ansøgning om nedrivning, men blot om støtte til en sådan. En konkret ansøgning om nedrivning modtog vi først i juni 2016. Vi har derfor først kunne træffe afgørelse om, at bygningen ikke kan nedrives nu, pointerer hun.

Spentrup-Revisorgaarden-haven
Steen Dollerup, der ejer bygningen på Stationsvej 42a i Spentrup, mener at grunden ville være mere værd uden bygningen. Kommunen mener omvendt, at bygningen bør bevares som en del af den gamle Spentrup bydel, hvor kirken og Malvinas Hus (i baggrunden) ligger lige på den anden side af gaden. Foto: Randes Netavis

Salg, renovering og områdefornyelse

Som indehaver af en bevaringsværdig bygning er Steen Dollerup næppe dårligere stillet, end hvis han havde fået lov at rive den ned, mener Britta Pørksen. – Bevaringsudvalget anbefalede på baggrund af et høringssvar fra Museum Østjylland, at der ikke blev givet tilladelse til en nedrivning, fordi bygningen som tilbygning til Rytterskolen er en del af den spændende historiske bykerne i Spentrup. Når miljø- og teknikudvalget nu har besluttet at tiltræde den anbefaling, indleder vi i forvaltningen som det første en dialog med Steen Dollerup. Vi vil have fokus på at finde muligheder for anvendelse, der kan gøre det muligt at finde en køber, eller måske få en fond til at støtte renoveringen af ejendommen, ligesom det netop er lykkedes med præstegården, hvor A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond har doneret 4,3 millioner. Endelig er Spentrup i spil til en områdefornyelse, som også kan betyde godt nyt for muligheden for en renovering, skitserer hun.

Et tilbud til kommunen

Steen Dollerup fastholder, at håndteringen af sagen har været mere end mangelfuld. – Hvis det brev om ”en opfølgning på Landsbyregistreringen” som jeg modtog i min e-Boks i juni 2015, skal forestille at være en information om en SAVE-registrering, synes jeg i det mindste betegnelsen burde være nævnt. Det eneste, der står i det brev, er at man har fundet min ejendom interessant og gerne vil have et kig på den, fortæller han. Det mest oplagte var, at kommunen selv overtog Stationsvej 42a, mener Steen Dollerup. – Som huset ser ud nu, er jeg overbevist om, at byggegrunden er mere værd uden bygningen. Hvis jeg ikke må rive den ned, synes ærlig talt kommunen burde overtage det hele. Jeg har før tilbudt Randers Kommune at købe ejendommen for 300.000 kroner, hvilket er langt under vurderingen. Hvis den er så interessant, kan jeg ikke forstå, at de afslog. Museum Østjylland er også mere end velkommen til byde ind, opfordrer han.

Kommentarer