Fussingø

Den sidste grevinde på Fussingø er død

I 1999 Fussingø-gruppens festarrangement ved udgivelsen af bogen "Gehejmeråder og Lensgrever" af tidligere præst i Ålum, Niels Thyge Jensen – en bog om slægten Scheel-Plessen. I den forbindelse signerede hun bogen på Fussingø Slot. Foto: Fussingøgruppen

Anita Scheel-Plessen nåede at få fire år som lensgrevinde på Fussingø. Sammen med hende blev, for få uger siden, de sidste levende minder om Fussingø som adeligt jagtslot begravet.

Engang genlød Fussingøs stuer af latter og klirrende glas. Den hvide hovedbygning og de talrige staldbygninger og udhuse var i live, når adlen samledes her til jagter og ferie-sammenkomster. Det er længe længe siden, og nu er den sidste af de adelige, der dengang boede på slottet, død. Lensgrevinde Anita Scheel-Plessen var den eneste tysker, der kunne kalde sig lensgrevinde i Danmark og den allersidste, der huskede Fussingø i slottets velmagtsdage. Hun blev begravet 4. januar i år, 98 år gammel og stadig med en tilknytning til Fussingø, som hun blev lensgrevinde til, da hun i 1941 giftede sig med Carl Scheel-Plessen.

Fussingø-gruppen, der de sidste knap 30 år har stået for vedligeholdelsen af og aktiviteterne på det gamle slot, nåede flere gange at hilse på den seje spinkle dame. Senest var hun som 93-årig på besøg til en forårsudstilling, hvor hun med hjælp fra en veninde tog trapperne og genså de gamle stuer.

– Dengang var hun stadig frisk, og hendes veninde skrev bagefter, at Anita havde haft stor fornøjelse af at gå rundt i de sale, hvor hun boede som nygift, fortæller Jytte Nielsen fra Fussingøgruppen.

Så sent som 2012 besøgte Anita Scheel-Plessen (nummer to fra venstre) sit gamle slot. På billedet er hun flankeret af Kirsten Byrge Sørensen (tv) og Jytte Nielsen fra Fussingøgruppen. Længst til højre står veninden, der ledsagde den 93-årige lensgrevinde. Foto: Fussingøgruppen
Så sent som 2012 besøgte Anita Scheel-Plessen (nummer to fra venstre) sit gamle slot. På billedet er hun flankeret af Kirsten Byrge Sørensen (tv) og Jytte Nielsen fra Fussingøgruppen. Længst til højre står veninden, der ledsagde den 93-årige lensgrevinde. Foto: Fussingøgruppen.

Stærke bånd til Fussingø

Sammen med andre fra gruppen har Jytte Nielsen over årene haft flere møder med den slægt, der engang beboede Fussingø. Anita Scheel-Plessen besøgte gruppen første gang i 1997 på familiens gods på Saltø ved Næstved, hvor lensgrevinden boede, efter at hun i 1971 blev enke.

– Jeg oplevede hende som en sød ældre dame, der venligt viste rundt og fortalte om stedet, fortæller Jytte Nielsen.

Hun var også med, da Anita i 1999 sammen med familien deltog i Fussingø-gruppens festarrangement i forbindelse med udgivelsen af bogen “Gehejmeråder og Lensgrever” af Niels Thyge Jensen – en bog om slægten Scheel-Plessen, og da den sidste lensgrevinde i sommeren 2002 besøgte Purhus og Lokalarkiv og Ålum Kirke sammen med datteren Sophie. Med Anita Scheel-Plessens død er der sat et endegyldigt punktum for Fussingøs adelige kapitel.

– Anita var den sidste, der selv havde boet på slottet. Vi har også kontakt til hendes efterkommere og andre yngre medlemmer af slægten, men det hele bliver da lidt mere fjernt nu, konstaterer Jytte Nielsen.

Straffet trods modstand mod Hitler

I Berlingskes nekrolog over lensgrevinde Anita Scheel-Plessen ridses hendes historie kort op – en dramatisk historie, der fortæller hvordan den dansk-tyske slægt kom til at betale prisen for nazisternes krig. Selvom hendes mand Carl Scheel-Plessen helt fra starten var med i den gruppe, der aktivt modarbejdede Hitler (gruppen der i 1944 stod bag Stauffenberg-attentet mod Hitler) og advarede den danske regering om den tyske invasion i 1940, og selvom den danske modstandsbevægelse brugte Scheel-Plessens godser til våbennedkastninger, øvelser og skjulested, blev al dansk ejendom frataget slægten efter krigen i 1945.

Fussingø havde været i Scheel-Plessen eje siden 1500-tallet og slægten, der i århundereder tjente danske konger som hærførere, udenrigsministre, finansministre, ambassadører m. m. rummer hele syv medlemmer, der er hædret med Elefantordenen.

Lensgrevinde Anita var dog aldrig bitter.

– Vi var bare taknemlige og glade over, at vi alle havde overlevet krigen. Det væsentlige var, at min mand kom hjem. Jeg var altid bange for, at han skulle blive taget. For alle kendte hans holdning til regimet, svarede hun engang i et interview med Berlingske.

I 1952 indvilgede den danske stat i at lade familien Scheel-Plessen købe sine personlige ejendele fra Fussingø tilbage. Prisen var cirka en million danske kroner.

Slægten Scheel-Plessen hører i dag til på det tyske slot Sierhagen, som Anita Scheel-Plessens barnebarn, Christian netop har overtaget. Både han og hans far, Carl, har besøgt Fussingø og har kontakt til Fussingøgruppen.

Vil du følge med i nyhederne fra dit lokalområde? Så gå på Facebook og giv et “synes godt om” til Randers Netavis her

Kommentarer