Randers By

Shayne lærte dansk på hospitalet

Fra venstre Birte Husted, Shayne Alarcon Pajarin og Lone Hellum-Michii. Foto: Randers Netavis.

Langt de fleste kommer på sygehuset for at blive helbredt for en sygdom. Men ikke Shayne Alarcon Pajarin. Hun er kommet for at lære dansk.

Shayne lægger meget vægt på ikke at være en belastning for landet, men vil gerne bidrage positivt. Hun begyndte på sprogskolen, og læste danske aviser og så danske nyhedsudsendelser mv. Hun syntes imidlertid, at det gik for langsomt med at lære sproget på sprogskolen.

I efteråret 2017 tog Shayne derfor kontakt til afdelingssygeplejerske Birte Husted fra Akutmodtagelsen på Regionshospitalet, som Shayne havde læst om i et opslag på hospitalets facebookside. Hun ville gerne vide, om det var muligt at komme i praktik for at lære sproget, og hun ville gerne gøre det gratis, bare hun kunne komme ud på en dansk arbejdsplads.

Det blev hurtigt arrangeret, og fra den 1. november sidste år, har Shayne været i sprogpraktik i Akutafdelingen.

Birte Husted mener, at så stor en offentlig arbejdsplads har et socialt ansvar. I forvejen arbejder to sosu-assistenter i fleksjob mellem 10 – 15 timer om. De fylder skabe og borde op, således at alt er klart, når der kommer nye patienter til Akutafdelingen. Det er en vigtig opgave, og fordi Shayne er uddannet farmaceut i Filippinerne, synes Birte Husted, at det kunne være en egnet opgave for Shayne.

Birte Husted spurgte de to sosu-assistenter om de kunne tænke sig at være med på opgaven.

– Vi skulle ikke have nogen betænkningstid, men sagde omgående ja, fortæller Lone Hellum-Michii, som erkender, at hun tog det som en stor udfordring.

I begyndelsen foregik al kommunikation på engelsk og ved hjælp af tegnsprog og mimik. Men i dag foregår det hele på dansk. På blot seks måneder har Shayne lært at tale perfekt dansk.

Nu færdes hun hjemmevant på stuerne, og taler med patienterne. De har ofte spørgsmål til hende, og dem kan hun nu alle besvare på dansk.

Det har ikke bare været lærerigt for Shayne, men også for Lone Hellum-Michii, som ikke ville have undværet at hjælpe Shayne.

– Det har været spændende at se den sproglige udvikling hun har gennemgået, siger Lone, og mener samtidig at det har været lærerigt for begge parter.

– Vi har været på besøg hos Shayne, hvor vi har spist filippinsk mad og lært meget om hinandens kulturer, bemærker Lone Hellum-Michii.

Shayne nikker bekræftende, og supplerer:

– Jeg har blandt andet lært hvad ”hygge” betyder, smiler hun. Derudover har hun lært en masse om dansk kultur, samfundsrelevante forhold, og ikke mindst det danske arbejdsmarked, som er vidt forskellig fra det filippinske.

Det er tydeligt, at Shayne er fyldt med engagement og initiativ. Når hun eksempelvis støder på nye danske ord, så tager hun sin lille sorte lommebog op, og skynder sig at skrive ordet ned, så hun ikke glemmer det.

Under interviewet kommer talen ind på de lokale dialekter. Det viste sig rent faktisk, at det kun var Shayne, som evnede at forklare den sproglige forskel på eksempelvis Aarhus og Randers.

Shayne understreger, at sproget er nøglen til bl.a. arbejde, uddannelse og lignende. Nu kan hun tale så meget dansk, at hun gerne vil ud og arbejde. Hvis det er muligt, vil hun gerne have job i et shipping- eller logistikfirma.

Shayne Alarcon Pajarin er 34 år, og er dansk gift. Hun og manden mødte hinanden i Dubai, hvor de begge to arbejdede for det samme firma.

For to år siden flyttede de til Randers, fordi manden er inkarneret randrusianer, og ønskede ikke at bo andre steder.

Det er Shayne glad for i dag, selvom hun i starten havde lidt problemer med klimaet.

– Randers er en dejlig og charmerende by, og her vil jeg blive boende. Derfor vil jeg gerne gøre noget positivt for Randers understreger Shayne.

Kommentarer