Randers By

SAM foreningen frygter besparelser

Fra venstre Søren Norland og André Skjødt. Foto: Randers Netavis.

Hvert andet år afholder SAM-foreningen festival i Tøjhushaven. Det er et arrangement, som er hovedoplevelsen for mange marginaliserede mennesker, som glæder sig til den store festival.

Nu frygter foreningens bestyrelse, at det er slut med festivalen og andre aktiviteter for de marginaliserede mennesker i Randers Kommune.

Det skyldes et spareforslag som skal behandles på møde i Socialudvalget i morgen tirsdag efter Påske, hvor der er foreslået store besparelser på socialområdet.

SAM er en forkortelse af Social Aktivitet & Motion, som foreningen står for.

Der er lagt op til, at SAM ikke længere skal have faste tilskud, men i stedet hvert år søge tilskud via de almindelige § 18-midler. Det er midler, hvor frivillige sociale foreninger kan søge støtte til aktiviteter, hvor den frivillige indsats og socialt udsatte borgere er i centrum.

Ifølge et notat som omhandler socialområdet for 2018 lægges der op til en nedskæring på en halv million kroner i 2018, og en million kroner om året fra 2019.

Foreningen har i dag tilknyttet to kommunale medarbejdere, der står for foreningens aktiviteter. Ifølge bestyrelsen vil det reelt betyde en lukning af SAM-foreningen og de aktiviteter, foreningen står for.

SAM-foreningen arrangerer bowling, fitness, svømning, floorball, ridning, petanque og mange andre aktiviteter. De har en kolonihave med høns, bier og arrangeret svampeture, forskellige ture, som giver deltagerne nogle store oplevelser.

– Vi skaber nogle relationer mellem deltagerne, og det giver altid nogle gode historier, fortæller Søren Norland, som er en af koordinatorerne i foreningen.

– Blandt andet har vi arrangeret en tur til Pigernes Kro, hvor der blev danset, grinet og deltagerne lærte hinanden at kende. Det var for mange et springbræt til en mere social tilværelse siger han.

En af de deltagere som har haft gode oplevelser med SAM-foreningen er André Skjødt. Han dukkede op på Perron 4 og havde ikke noget sted at bo. Han var for en tid hjemløs, men takket være foreningen fik han noget struktur i tilværelsen.

– Søren kom og tilbød mig forskellige aktiviteter, som gjorde, at jeg kom ud og møde en masse mennesker. Ellers ville jeg stå alene, og være fuldstændig rodløs, fortæller André Skjødt.

I dag har André fået sin egen lejlighed og er kommet på fode igen. Men han gruer for hvor han ville have været i dag, hvis ikke SAM-foreningen havde været der med hjælp og tilbud.

– Det kunne sagtens være endt med et misbrugsproblem, fortsat hjemløshed, kriminalitet og lignende fremhæver André Skjødt, og han er ikke i tvivl om, at det skyldes et godt netværk i SAM-foreningen.

– Vi er bange for, at de to koordinatorer Søren Norland og Rita Wohlfeld bliver fjernet fra os. Det vil med sikkerhed betyde, at SAM-foreningen er dødsdømt, forklarer André Skjødt, som oplyser, at der tidligere har været forsøg på at koordinere de mange aktiviteter udelukkende af frivillige.

– Det har vist sig umuligt udelukkende med frivillige. Vi klarer det ikke uden de to, som er tovholdere på projektet, understreger han.

André Skjødt bemærker, at SAM-foreningen medvirker til, at mange ensomme kommer ud af deres lejlighed, og får et socialt netværk med andre mennesker. Han kender flere, som har været i samme situation som ham selv, og har fået et stort udbytte af de aktiviteter, som foreningen arrangerer.

Kommunen har givet 500.000 kroner til en Ferie Camp for socialt udsatte. Samtidig overfører kommunen alle sponsormidlerne til campen.

– Problemet er, at det er dobbeltfinansieret, og pengene kunne i stedet bruges til andre formål påpeger Søren Norlander.

– Jeg kan ikke se, at SAM-foreningen kan bidrage til Ferie Camp på grund af et urimeligt pres, som forvaltningen har lagt, samt de manglende partnerskabsaftaler mener Søren Norlander.

Han påpeger, at SAM-foreningen har et godt forhold til Ferie Camp, og at de arbejder godt sammen, men han mener ikke, at det ene ikke udelukker det andet.

Søren Norlander gør opmærksom på, at beløbet til SAM-foreningen kan ses som en investering, fordi foreningen er stærkt medvirkende til at forhindre f.eks. misbrug og indlæggelser i det psykiatrisk system.

– Det forebygger mange ting, at der aktiviteter for deltagerne betoner han, og fremhæver André som et eksempel på, at han nu er en god ressource for samfundet.

– Og når vi ved, at der er omkring 900 brugere af SAM-foreningen, så kan man selv regne ud, hvor meget vi på sigt kan spare, indskyder Søren Norlander.

– Hvis foreningen må lukke, så går der meget tabt, og der bliver mange stigmatiserede mennesker i kommunen, tilføjer han. Det skyldes primært, at foreningen har været med til at holde de samarbejdende institutioner og væresteder aktive i forhold til at brugerne af SAM-foreningen.

– Vi mangler i høj grad en socialdirektør, der har holdninger, så vi sammen kan skabe vækst for de udsatte. Det er der ikke nogen, som har gjort i mange år, siger Søren Norlander

Der er sat en underskriftsindsamling i værk, som opfordrer politikerne til at standse besparelserne, og bevare SAM-foreningen.

Både Søren Norlander og André Skjødt anbefaler alle læsere at støtte underskriftsindsamlingen. Find den på dette link

Til SAM-festivalen er der udover godt humør bl.a. gratis mad, tøj, klipning, dyrefoder, fodbehandlinger og meget mere.

Randers Netavis følger sagen.

Kommentarer