Randers By

Nu plantefarver de også garn på Håndværksmuseet

Løg, brændenælder og rabarber er nogle af de hverdagsplanter, som man kan bruge til at farve garn med. Besøg Håndværksmuseet og oplev de to plantefarvnings-eksperter Betina Madsen og Christina Marxsen farve garn med planter. De sidder her begge i trøjer strikket af plantefarvet garn. Pressefoto

Nip nogle håndfuld bær af ligusterhækken og smid dem op i en stor gryde med vand. Dette er ikke starten på en lækker sommersuppe men derimod første skridt, hvis du vil plantefarve garn med planter fra haven!

På Håndværksmuseet rykker to plantefarve-entusiaster nu ind hver fjerde lørdag for at trylle hvide garner om til alverden skønne nuancer. Kig forbi, oplev magien, nyd farverne, og få svar på alt om farvning med planter.

Plantefarvning af garn sker sidste lørdag i hver måned resten af året klokken 12 – 16. August og december dog undtaget. Det sker på Museum Østjylland – Håndværksmuseet, Lille Rosengård 16 i Randers. Gratis adgang.

Det er to dygtige kvinder, der har specialiseret sig i at farve garn med naturmaterialer, som Håndværksmuseet nu får besøg af. Betina Madsen og Christina Høj Marxsen har farvet garn i årevis og har afprøvet masser af planter og deres farve-egenskaber.

– Betina og Christina er gode håndværkere, som kan deres kram, og det er jo det, som Håndværksmuseet står for: Det gode, gamle håndværk. Så da muligheden bød sig, at de kunne lave levende værksted og formidle deres viden om plantefarvning her på museet, så var det bare om at slå til, fortæller daglig leder af Håndværksmuseet, Inger Marie Hyldgård.

Foreløbigt plantefarver Betina Madsen og Christina Høj Marxsen garn frem til udgangen af året.

Forsøger sig frem

De to farve-eksperter vil vise, hvordan de farver garn og fortæller om, hvilke planter der egner sig til plantefarvning. De har lavet utallige forsøg med både uldgarn, silkegarn og bomuldsgarn. Hver kvalitet tager imod farvningen på hver sin måde, og derfor giver det forskellige nuancer af samme farve.

Farv med løg og bær

Det specielle ved Betina Madsen og Christina Høj Marxsens arbejde er, at de farver med hverdagsplanter. Planter, som man næppe tror, kan bruges til at farve garn. Det er for eksempel løgskaller, som de fleste ved kan farve æg. Men det er også en lang række planter, der findes i de fleste villahaver: Brændenælde, rabarber og bær fra ligusterhækken.

– Ligusterens bær giver faktisk en flot blågrå farve. Men alle mulige andre planter kan også bruges
til at farve med, og det er meget spændende at se eksempler på de mange flotte farver garn, fortæller Betina Madsen og Christina Høj Marxsen.

Kommentarer