Kastbjerg

Plankevej røg på liste over årets bedste arkæologiske fund

Se billedserie Begejstringen på Museum Østjylland i Randers var stor, da en 4.600 år gammel plankevej dukkede op i en udgravning ved Enslev Mose.

Begejstringen på Museum Østjylland i Randers var stor, da en 4.600 år gammel plankevej dukkede op i en udgravning ved Enslev Mose. Nu har museets ansatte igen armene højt hævet i begejstring over, at den forhistoriske trævej er havnet på Slots- og Kulturstyrelsens Top 10 over årets mest interessante og markante fund!

– Det er en meget prestigefyldt liste, vi er røgt ind på, så jeg og alle på Museum Østjylland er vældig stolte og glade. Men egentlig ikke så overraskede, for det er et meget fint fund, så det er helt berettiget og fortjent, fortæller en tilfreds museumsinspektør Benita Clemmensen.

Gammel vej var oldgammel

Da resterne af den gamle plankevej dukkede op i mosen i den nordlige del af Randers Kommune ved Kastbjerg, var arkæologerne ikke i tvivl om, at det var et markant fund. Men at vejen skulle vise sig at være Skandinaviens ældste plankebyggede vej, var de på ingen måde klar over.

– Vi var overbeviste om, at vejene var fra jernalderen, så da vi fik resultatet af kulstof 14-dateringen, blev vi noget benovede: Det solide tømmer stammede såmænd fra en vej fra bondestenalderen, det vil sige cirka 2.600 før Kristus!, forklarer Benita Clemmensen. Dermed er plankevejen op mod 1.000 år ældre end de tømmerbyggede veje, der tidligere er fundet i arkæologiske udgravninger i Danmark.

Vejanlægget er et af ti større eller mindre vejforløb inden for blot 50 – 60 meter.

Ny oldgammel vej?

De historisk gamle plankevej fra oldtiden fandt arkæologerne i forbindelse med genslygningen af Kastbjerg Å. De fleste vejrester er fra jernalderen (foreløbig er de dateret til perioden 200-500 efter Kristus) og lavet af kampesten og tømmer. De to yngste veje er fra vikingetiden; heriblandt en bred stenlagt vejdæmning, som er kulstof 14-dateret til 960-980 e.Kr.

– Vi er måske på sporet af en endnu ældre stenaldervej; næsten fem meter bred og lagt af meget kraftigt tømmer tilhugget med flintøkse. Vi har store forventninger, for den ligger endnu dybere i tørven end vejen, som nu er på Slots- og Kulturstyrelsens Top 10. Prøver af træet på den ”nye” vej er sendt til kulstof 14-datering, og vi er mega-spændte på resultatet, siger Benita Clemmensen.

Genbrug i oldtiden

Ved og omkring de nyopdagede veje ved Kastbjerg Å har arkæologerne fundet meget velbevaret træ. Det er imidlertid akut truet af udtørring pga. den grundvandssænkning, som det nye å-slyng medfører.

Museum Østjylland har bl.a. fundet bygningstømmer som en dør- eller vægplanke, et køllehoved og træspader, brudstykker af vogne og hjul, et okse-åg og skæret til en oldtids-ard og en del mere.

Alle genstandene er blevet genbrugte som fyld i vejene eller smidt langs med dem.

Kan du lide, hvad du læser? Så gå ind på Facebook og “synes godt om” Randers Netavis her

Kommentarer