Randers By

Oplev kirkegården, der fortæller historien om Randers

Arkivar Tina Knudsen Jensen har kridtet skoene til endnu en interessant omvisning på Østre Kirkegård i Randers Ugen. Sædvanen tro bliver der sikkert rift om billetterne til turen rundt på den smukke kirkegård. Pressefoto

Oprindeligt hed den ”Dødsminde”. I dag er kirkegården ved rundkørslen på Udbyhøjvej kendt af enhver randrusianer som Østre Kirkegård, byens ældste fungerende kirkegård.

Museum Østjylland inviterer to dage i Randers Ugen alle på en historisk rundvisning på netop Østre Kirkegård. Den gamle kirkegård fortæller med sine mange grave og mindesmærker levende og fascinerende byhistorie på en lidt anderledes måde.

Tirsdag den 14. august klokken 11 – 12.30 og torsdag den 16. august klokken 18.30 – 20, vil der være Kirkegårdsvandring på Østre Kirkegård i forbindelse med Randers Ugen 2018. Mødested er ved Kapellet på Østre Kirkegård og en billet koster 50 kroner, som kan købes på museets hjemmeside museumoj.dk.

Byhistorie kan fortælles på mange måder, blandt andet igennem en rundtur på en kirkegård. Tag med på en guidet tur på Østre Kirkegård i Randers Ugen, og hør historien om kirkegården og dermed om 200 års spændende byhistorie. Her foto fra første halvdel af forrige århundrede fra Østre Kirkegård, det tidligere ”Dødsminde”. Pressefoto

På de to kirkegårdsvandringer i Randers Ugen vil arkivar Tina Knudsen Jensen fra Randers Stadsarkiv dele ud af sin store viden om Østre Kirkegård og dermed om Randers og byens historie. Mange generationer har haft deres gang og fået deres endelige hvilested på Østre Kirkegård, siden kirkegården under stor opmærksomhed blev indviet den 2. september 1811.

– Et stort optog på 3.000 mennesker – herunder garnisonen og det borgerlige militær – marcherede med fuld musik gennem byen til det nye jordstykke lige øst for Randers’ bymidte. Det må have været et imponerende syn, fortæller Tina Knudsen Jensen.

Hun vil til de to omvisninger tage udgangspunkt i gravsten og monumenter, når hun fortæller byhistorie set gennem kirkegårdens udvikling.

Jødisk kirkegård og Dødsminde

Da Østre Kirkegård blev indviet, lå der faktisk allerede en begravelsesplads i området. Den jødiske menighed havde nemlig allerede i 1806 anlagt begravelsesplads på arealet ved siden af. Få år efter blev Dødsminde indviet som byens nye assistenskirkegård, dvs. en kirkegård, som ikke ligger i umiddelbar nærhed af en kirke. Her lå kirkegården godt og langt uden for datidens bebyggede by! 100 år senere, i 1919, fik kirkegården med de mange spændende historier sit nuværende navn: Østre Kirkegård.

Få hele den interessante historie om den gamle kirkegård på en af de to omvisninger i Randers Ugen.

Kommentarer