Debat og politik

Nytænkning om samarbejde i byrådet bag stiftelsen af politisk liste

De tre kandidater fra ved dagens præsentation af Fusion Randers. Fra venstre: Jesper Bræmer, Michelle Linde og Morten Munk Andersen.

Den nye lokalpolitiske liste “Fusion Randers” vil – i nærmest bogstaveligste forstand – fusionere byrådet til at arbejde sammen tværpolitisk om: én kommune, én befolkning, ét byråd, én mission.

– Vi ønsker at tilbyde Randers noget andet, end det vi i dag ser i byrådet. Fusion Randers skal være med til at vise vælgerne, at der er en anden vej.

Sådan indledte Morten Munk Andresen dagens pressemøde, hvor den nye listes vison og foreløbig tre opstillede kandidater blev præsenteret.

Morten Munk Andresen

Morten Munk Andresen, der har flere års lokalpolitisk erfaring fra de konservative i Randers, fortalte at Fusion Randers ønsker at gøre op med de etablerede partivaner og historiske rævekager i Randers.

– Vi tager afstand fra, at man ikke accepterer hinandens politiske forskelligheder. For selv om man er uenig i nogle detaljer, så må det være muligt at skabe fremdrift og samarbejde om tingene – i stedet for at modarbejde hinanden.

Ifølge Morten Munk Andresen vil Fusion Randers sikre samarbejde, der rækker ud til hele kommunen. Randers er meget mere end Randers By, og tilbuddene til borgerne skal være de samme, ligegyldigt om man bor ved den yderste kommunegrænse eller har sin daglige gang på Østervold.

Den nye liste stiller op til kommunevalget den 21. november i år og er dermed nummer seksten i rækken af partier og lister, der gerne vil have indflydelse i det kommende byråd.

Fusion Randers er selv tværpolitisk fra starten og dannet af aktører fra forskellige politiske sammenhænge, blandt andet 20-årige Michelle Linde. Hun læser til daglig til finansøkonom, er formand for Ungerådet i Randers, og var i en årrække medlem af VU i Randers.

Michelle Linde

– Jeg er med i Fusion Randers fordi det er den rigtige vej at gå nu. Det er vigtigt, at vi får etableret et tværpolitisk engagement i byrådet – og jeg ved, det kan lade sig gøre. I Ungerådet, hvor jeg sidder, arbejder vi rigtig godt sammen tværpolitisk – fra Alternativet til Konservative, fra Venstre til Enhedslisten og Socialdemokratiet.

Michelle Linde understreger samtidigt, at Fusion Randers ikke stiller op med politikere, der bare gerne vil i byrådet.

– Fusion Randers stiller op med kandidater, der er ildsjæle for Randers og som vil noget med Randers. Jeg ser ikke mig selv som politiker, men som borger, der kan se mulighederne i Randers – og der er masser af muligheder.

Tredje kandidat ved præsentationen var Jesper Bræmer, der til dagligt er shippingagent på Randers Havn. Jesper Bræmer forlod tidligere på året Liberal Alliance til fordel for at være medstifter af den nye liste Fusion Randers.

– Jeg ønsker et opgør med det etablerede partisystem, hvor man forhandler sig frem til tingene. Jeg vil hellere være foregangsmand for noget, hvor vi kan blive enige om, i hvilken retning Randers skal og så bagefter finde ud af hvordan.

Jesper Bræmer

Listen har ikke et decideret valgprogram, men arbejder ud fra det Jesper Bræmer kalder De Fem Grundsøjler, som er et værdigrundlag, man skal rumme for at være en del af projektet.

– Overordnet handler det om, at vi skal behandle hinanden med respekt. Vi skal give plads til hinanden og have tillid til hinanden. Vi skal ikke snakke ondt om hinanden eller om personer.

– Vi skal i stedet snakke om, hvor vi sammen vil hen med Randers. Og så længe man kan tilslutte sig de frem grundsøjler, så er det op til en selv om man er socialdemokrat, enhedsliste, liberal eller konservativ.

Listens fem grundsøjler lyder:

• Én kommune, én befolkning, ét byråd, én mission
• Menneske fra vugge til grav
• Lykken er noget at stå op til
• Danmarks mest decentrale kommune
• Mulighedernes kommune

 

Kommentarer