Langå

Nyt vaskeanlæg skal sætte skub i genanvendelsen af plast

Kim Dalsgaard på grunden, hvor det nye vaskeanlæg snart skyder op.

Plastik, der er forurenet af organisk materiale, bliver typisk brændt i stedet for genbrugt, men det vil Dansk Affaldsminimering i Langå lave om på. De bygger nu et vaskeanlæg, der skal gøre det muligt at rengøre og dermed genanvende plasten. Anlægget er det første af sin art i Danmark.

Når borgere og virksomheder smider kødbakker, remouladetuber og lignende plastikemballage ud, ryger det typisk til forbrænding eller sendt ud af landet. Plastik, der er forurenet med organisk affald, er nemlig besværligt at genanvende, fordi der ikke er anlæg i Danmark til at rengøre den forurenede plast. Men det vil Dansk Affaldsminimering i Langå nu lave om på.

– Vi ser et stort potentiale i at genanvende plastik, der er forurenet med organisk materiale. Derfor bygger vi nu et vaskeanlæg, så den slags plast kan blive rengjort har i landet og genanvendt frem for at blive sendt til forbrænding eller til anlæg uden for Danmark,” siger Kim Dalsgaard, der er indehaver af Dansk Affaldsminimering.

Over fire gange så meget affald

Dansk Affaldsminimering har siden 2011 specialiseret sig i genanvendelse af plastaffald fra virksomheder. På den måde forarbejder virksomheden i dag cirka 1200 tons plastik til genanvendelse om året. Typisk ud fra principperne om cirkulær økonomi, hvor plastikken bliver genanvendt af virksomheder i nærområdet.

Med det nye anlæg forventer Kim Dalsgaard, at den samlede årlige affaldsmængde når op på omkring 5.000 tons. Og en del af det vil komme fra det husholdningsaffald, som borgere i Randers Kommune smider i deres affaldsbeholder.

– Vi sorterer plastaffald i tre typer, og den type plast, som er forurenet med organisk materiale, sender vi i dag til forbrænding eller ud af landet. Her har vi et ønske om at kunne genanvende plastikken lokalt, og derfor vil vaskeanlægget være interessant for os at bruge, siger Jørgen Niemann, der er sektionsleder på Affaldskontoret i Randers Kommune.

Vision om at dække hele Jylland

Mange kommuner er som Randers opmærksomme på det store potentiale i at genanvende plast, der er forurenet med organisk materiale. Og Kim Dalsgaard har derfor også store forventninger til fremtiden og til endnu flere kommunale kunder.

– Min drøm er, at vi også får bygget en fabrik i trekantsområdet sådan, at vi kan dække hele Jylland, siger han.

Byggeriet af det ny vaskeanlæg i Langå er netop gået i gang, og anlægget ventes at stå færdig allerede til august.

Kommentarer