Debat og politik

Ny undersøgelse: Frivilligheden er under pres

I Randers er der tradition for en stor og bred frivillig indsats fra borgerne. En ny landsdækkende undersøgelse viser at frivilligheden er dalene. I Randers vil kommunen spare på tilskud til foreninger og skære i tilskud til Frivilligværket, der netop hjælper foreningerne med råd og vejledning.

Mens bølgerne i Randers går højt om spareplanerne på socialområdet, som blandt andet vil ramme en række foreninger, der er afhængige af lokale frivillige, har Frivilligrådet i dag offentliggjort en stor undersøgelse om netop frivillighedens tilstand i dagens Danmark.

I den nye undersøgelse siger et flertal af danskerne, at vi de senere år er blevet dårligere til at tage os af hinanden. Mange giver også udtryk for, at de ikke selv synes de gør nok for at hjælpe mennesker, der har det svært.

Mindre end to ud af 10 svarer i undersøgelsen, at de gør nok, mens hele 69 % svarer, at de kun i nogen grad eller mindre grad gør nok, og 8 % at de slet ikke gør nok. Og når danskerne bliver spurgt om, hvad der står i vejen for, at de kunne hjælpe mere, svarer kun 16 %, at det er det offentlige, der har ansvaret for at hjælpe og blot 7 % svarer, at de slet ikke har noget ansvar.

Frivilligrådets formand Mads Roke Clausen er bekymret over meldingen fra danskerne.

– I en tid hvor antallet af danskere, der har brug for hjælp, er stigende, er det bekymrende, at danskerne oplever, at vi bliver mindre og mindre optaget af at hjælpe hinanden. Vi ved også, at antallet af timer danskerne bruger på frivilligt arbejde er faldende. Jeg synes derfor, at der er rigtig meget på spil her. Som jeg ser det, har det altid været en del af vores DNA her i Danmark – at vi tager os af hinanden, at vi er noget for hinanden, menneske til menneske og i fællesskaberne. Det skal vi altså kæmpe noget mere for at bevare.

Louise Brown, der er leder af Frivilligværket i Randers er meget klar i mælet over undersøgelsens konklusion, der også viser, at hele 53% af de adspurgte mener, at vi er blevet meget eller lidt dårligere til at tage os af hinanden.

– Vi har længe vidst, at folks tid og overskud til frivilligt arbejde er udfordret. De fleste har jo i forvejen en travl hverdag, og det kan være svært for nogle at finde energi og tid til at organisere det frivillige arbejde. Men vi ved til gengæld fra vores erfaringer, at rigtig mange mennesker har både viljen og lysten, hvis blot det frivillige arbejde er tilrettelagt og tilgængeligt.

Frivilligværket i Randers har netop i år fejret 10 års jubilæum, og arbejder i det daglige som inkubator, rådgiver og sparringspartner for cirka 125 foreninger i Randers Kommune.

– Vi er til for at gøre det nemt, hvor den enkelte forening er udfordret. Det kan være hjælp med at rekruttere hjælpere til et arrangement eller et projekt. Eller til at organisere sig, så andre kan se muligheden i at bidrage, når alt det administrative eller trælse er lavet i forvejen. Et eksempel på bare ét af vores initiativer er vores FrivilligBørs, som afholdes på onsdag i denne uge, hvor vi fylder Underværket med frivillige, der mødes for at udveksle erfaringer og ydelser, fortæller Louise Brown.

Frivilligværket truet af lukning

På trods af Louise Browns optimisme er hun og Frivilligværket selv truet af den spareplan, som forvaltningen har fremlagt. Her står Frivilligværket til at miste sit faste tilskud fra Randers Kommune, og misser dermed måske også muligheden for at opnå et krone til krone tilskud fra Staten.

– Vi kan ikke leve med uvisheden, om vi bliver bakket op eller ej af politikerne. Hvis vi skal søge bevilling forfra fra år til år, vil det være umuligt at lave langtidsholdbare planer, ligesom der vil herske usikkerhed om det, jeg vil kalde tryghed i ansættelsen. Ud over det, har vi jo forpligtelser og opsigelsesvarsler i forbindelse med lejemål og andre ting, påpeger Louise Brown, der savner en klar og ansvarlig udmelding fra politisk side både i byrådet og fra socialudvalget.

Hvorvidt Randers adskiller sig fra de landsdækkende tal kan ikke ses i undersøgelsen, men en nedskæring eller lukning af Frivilligværket vil nok ikke fremme antallet af frivillige mennesker eller aktiviteter i kommunen.

Mads Roke Clausen fra Frivilligrådet understreger:

– Det er rigtig vigtigt, at vi ikke bare giver ansvaret for hinanden videre til det offentlige alene. Ja, vi har brug for en stærk offentlig sektor, men der er mange sociale opgaver, som det offentlige ikke kan løfte. Sagsbehandleren på kommunen kan ikke være ven for den ensomme borger. Danskernes ansvarsfølelse for at hjælpe hinanden rummer derfor et enormt potentiale – vi skal bare få det potentiale indfriet, siger Mads Roke Clausen.

 

Læs notat om undersøgelsen her.

Kommentarer