Randers by

Ny fælles aftale om erhvervsrettet 10. klasse

Konstitueret skolechef i Randers Kommune, Henrik Johansen, og direktør på Tradium, Lars Michael Madsen, giver hinanden hånd på den fælles aftale, som de netop har underskrevet.

Randers Kommune, erhvervsskolen Tradium og Randers Social- og Sundhedsskole har indgået en ny et-årig aftale om at fortsætte samarbejdet om EUD10. Den erhvervsrettede 10. klasse skal få flere elever til at tage en erhvervsrettet ungdomsuddannelse.

Et tættere bånd mellem folkeskolen og erhvervsuddannelserne via den nye EUD10 har vist sig at være en god ide. Efter første år har 67 procent af elever fra den særlige erhvervsrettede 10. klasse valgt at læse videre på en erhvervsuddannelse.

Generelt på landsplan vælger kun godt 18 procent af eleverne fra en årgang på 9. eller 10. klasse at tage en erhvervsuddannelse. Dermed lever EUD10 op til sit mål for, hvorfor Randers Kommune og Tradium sidste år gik sammen om at oprette det særlige 10. klasseforløb i samarbejde med Social- og Sundhedsskolen.

”Samfundet har brug for unge, der vil tage en erhvervsrettet uddannelse, hvis vi skal undgå mangel på arbejdskraft i fremtiden. Samtidig er der brug for et tilbud for de elever, der ikke nødvendigvis er til en almen gymnasial uddannelse, men som har andre kompetencer, der passer til en anden uddannelse,” siger formand for børn- og skoleudvalget i Randers, Anders Buhl Christensen.

Målsætningen er, at mindst 25 procent af en ungdomsårgang vil vælge en erhvervsuddannelse.

Byg en minigolfbane

For 17-årige Emilie Elstrøm Andersen har EUD10 også været afgørende for, at hun til næste år har valgt at læse videre på en handelsuddannelse, EUX Business.

”Det har været en god introduktion. Samtidig er EUD10 en helt anden måde at komme i skole på. Det er en stor fornøjelse at prøve de forskellige fag. Vi har for eksempel bygget minigolf-baner. Det var der både tømre-, smede- og designhåndværk i,” fortæller hun.

Mens det for 18 årige Emil Østergaard Jørgensen har været en god måde at forberede sig til mureruddannelsen.

”En blid overgang kunne man sige. Året er brugt som forberedelse,” forklarer han.

På Tradium er direktør Lars Michael Madsen derfor også glad for at kunne forlænge aftalen med Randers Kommune. ”Vi kan se på vores elever, at EUD10 virker efter hensigten, og jeg ser frem til, at samarbejdet nu kan fortsætte, ” siger han.

Kommentarer