Randers by

Mindesten for Danmarks veteraner indviet på Randers Havn

Iben Sønderup, medlem af Randers byråd for Socialdemokratiet holdt indvielsestalen ved afsløring af den nye mindesten for Danmarks veteraner i Randers.

I dag den 5. september blev Danmarks nationale flagdag, markeret på helt særlig vis i Randers. Her afsløredes en ny mindesten for Danmarks veteraner og deres pårørende.

Iben Sønderup, medlem af Randers byråd for Socialdemokratiet holdt indvielsestalen. Her er et kort uddrag af hendes tale:

“Det er en meget stor ære for mig, at få lov til at indvie denne sten, som rejses til ære og respekt for Danmarks mange veteraner.

Alle de, der er her i dag, deltager i en historisk handling, for i år er det 70 år siden, at FN udsendte sin første fredsbevarende mission. Den fandt sted i 1948 efter den Israelsk/Arabiske krig efter Israel’s selvstændighed. Siden dengang har 60.000 danskere været udsendt i international tjeneste.

Danmarks nationale flagdag blev indstiftet i 2009, og i Randers kommune har vi markeret flagdagen fra begyndelsen. Dagen er en anerkendelse af de mennesker, der har været udsendt på en mission af Danmark, på baggrund af en beslutning truffet af Folketinget, Regeringen eller en minister.

Vi er rigtig mange, der er familie til eller venner med en, der har været udsendt af Danmark. Og særligt for familierne er det noget specielt, at have en nærtstående, der er udsendt.

De mennesker, som udsendes under Danmarks flag, yder en helt særlig indsats, ikke kun for Danmark, men for Verden. De har taget en beslutning om, at tilbyde sig selv og hele deres liv for at gøre Verden til et mere sikkert sted.”

Herefter talte Iben Sønderup om de udfordringer, de udsendte kan møde, når de vender hjem igen, nogle med enten fysiske eller psykiske skader og hun fortsatte:

“Vi har som samfund hidtil været alt for dårlige til at tage vare på dem, som behøver hjælp efter hjemsendelse. Jeg håber meget, at det bliver bedre i de kommende år, og at vi ser det vigtige i at hjælpe lokalt. Her vi så heldige, at der i Randers findes mange foreninger, der frivilligt støtter og hjælper vores veteraner.

På Randers Kommunes vegne vil jeg gerne sige stor tak for det.

Så er der også nogle, der vender helt uskadte hjem. Heldigvis for det. Men der er ingen, der vender upåvirkede hjem. Og det går heller ikke sporløst hen over de familier, der må stille en nærtstående til rådighed for Verdens sikkerhed.”

Før sløret blev løftet af stenen, afsluttede Iben Sønderup :

“Det er det bidrag vi anerkender i dag ved at rejse denne sten til ære for både veteraner og deres pårørende. Hvis I synes, at I mærker en let brise eller et kuldegys, når vi afslører stenen, så er det måske historiens vingesus, der går hen over jer.”

Randers Netavis bringer i morgen en yderligere dækning dagens begivenheder på Danmarks Flagdag i Randers.

Knud Spangsø, formand for Danmarks Veteraner, Kronjylland, tidligere kendt som De Blå Baretter, holdt tale efter Iben Sønderup, og ses her ved den nye mindesten. Knud Spangsø var initiativtager til et forslag om, at der skulle rejses en mindesten for udsendte soldater i Randers.

Kommentarer