Randers By

L&F: Danske fødevarer skal være klimaneutrale i 2050

Det danske fødevareerhverv lancerer nu en vision om at være klimaneutrale senest i 2050 med en produktion svarende til i dag eller større. I et partnerskab med Danmark og i overensstemmelse med FN’s Verdensmål skal Danmark gå forrest, når der både er brug for mere mad og et mindre klimaaftryk.

Det danske fødevareerhverv skal være klimaneutralt i 2050. Det betyder, at vi ikke skal udlede flere klimagasser, end vi optager. Vi vil – i tæt partnerskab med resten af Danmark og i overensstemmelse FN’s verdensmål – vise verden, at der findes en økonomisk bæredygtig vej til en klimaneutral fødevareproduktion.

Sådan lyder visionen, der er vedtaget i Landbrug & Fødevarers fællesbestyrelse for danske landmænd og fødevarevirksomheder.

– Befolkningstilvæksten, fødevareefterspørgslen og klimaforandringerne rejser en enorm udfordring. Der er brug for innovative løsninger og ny teknologi, hvis vi skal mætte alle munde og samtidig tage vare på verdens klimaudfordringer, siger Anne Lawaetz Arhnung, adm. direktør i Landbrug & Fødevarer.

I 2050 vil der være næsten 10 milliarder mennesker på jorden, og efterspørgslen på såvel animalske som vegetabilske fødevarer vil stige kraftigt.

Ifølge direktøren er der – af samme årsag – intet at vinde for hverken klimaet eller danskerne, hvis vi afvikler produktionen i Danmark og i stedet overlader fødevareefterspørgslen til lande, der er mindre klimaeffektive.

– Derfor tager vi nu et historisk skridt, der skal sikre danske løsninger på globale udfordringer. Vores erhverv skal være klimaneutralt senest i 2050. Hele vejen fra jord til bord, siger Anne Lawaetz Arhnung.

Partnerskab med Danmark

Anne Arhnung fortæller, at visionen skal realiseres i et partnerskab med Danmark, hvor der satses massivt på forskning og udvikling.

– Det her bliver ikke nemt. Heldigvis har vi i Danmark rigtig gode forudsætninger for at gå forrest, og vores fødevareproducenter er allerede blandt de dygtigste og mest klimaeffektive i verden. Vi kender også dele af den rejse, der venter forude. Vi ved blandt andet, at der ligger et potentiale i at udtage lavbundsjorde, hvilket kan reducere udledningen af drivhusgasser. Og vi ved, at vi med ny teknologi også kan reducere udledningen fra grise- og kvægstalde.

– Men der er også noget, vi ikke ved. Der skal vi ud og finde helt nye veje for at skabe de løsninger, der bliver brug for. De løsninger kan vi ikke skabe alene. Der skal alle bidrage. Universiteterne med viden. Virksomhederne med nye produkter. Staten med dens ressourcer.

Landmændene med praktisk knowhow. Og så skal forbrugerne også indstille sig på, at de skal bakke op om klimaeffektive danske varer, siger Anne Arhnung, der tror på, at der kan skabes endnu et dansk fødevareeventyr, hvis der handles nu.
– I Danmark skabte vi et vindmølleeventyr, fordi vi turde at gå forrest og investere i morgendagens løsninger – før de andre. Hvis vi går sammen om at finde klimaløsninger på fødevareområdet, så har vi alle forudsætninger for at skabe et nyt eventyr, hvor Danmark endnu engang bliver bannerfører for noget, som ikke kun gavner os selv, men hele verden, afslutter Anne Arhnung.

Kommentarer