Foreningsnyt

Lene fra Randers blev Årets Førstehjælper 2019

Foto: Peter Sørensen

43-årige Lene Nørgaard fra Randers vinder prisen Årets Førstehjælper 2019 på 10.000 kroner af Røde Kors og Aleris-Hamlet. Hun reddede sin mand med førstehjælp, efter han faldt om med hjertestop.

Det var en rørt Lene Nørgaard fra Randers, der i dag modtog prisen Årets Førstehjælper 2019, som Røde Kors uddeler i samarbejde med privathospitalet Aleris-Hamlet.

Fredag den 25. maj sidste år reddede 43-årige Lene sin mands liv. 45-årige Henrik Nørgaard fik hjertestop i deres hjem i Randers, men hun var hurtig til at handle.

Det var en hyggelig aften, indtil Henrik fik det skidt og måtte ligge sig. Han lå ikke længe, inden han skulle ud og kaste op, og pludseligt begyndte det også at snurre i armene.

Det fik Lene til at ringe til vagtlægen, og på vej ud i bilen, knækkede benene under Henrik. Lene smed hvad hun havde i hænderne for at gribe ham, og gik i gang med hjerte-lunge-
redning.

Derfor har Røde Kors og privathospitalet Aleris-Hamlet i dag kåret Lene Nørgaard som vinder af Årets Førstehjælper 2019. Med prisen følger en check på 10.000 kroner.

– Lene handlede resolut og bevarede roen midt i alt kaosset. Hun vurderede sin mand havde brug for hjælp, fik ringet til vagtlægen og skærmet børnene. Samtidig ydede hun en vedholdende og effektiv førstehjælp i 20 minutter, indtil ambulancen kom. Det er en meget beundringsværdig indsats, og det er derfor, vi kan stå her sammen med Henrik i dag – siger generalsekretær Anders Ladekarl om baggrunden for bedømmelsen.

Livet er skrøbeligt

Henrik lå i kunstigt koma i seks dage, inden han vågnede op igen. Hans fysik og hukommelse var blevet svækket, så derfor går han i dag i genoptræning. Men hvis ikke Lene havde trådt til med førstehjælp, havde Henriks skæbne set helt anderledes ud.

– Det er vigtigt for mig at sige, at Henrik ikke skylder mig noget, selvom jeg har reddet hans liv. For jeg har også vundet – siger Lene.

Hjertestoppet har sat livet i perspektiv for både Lene og Henrik. Livet er skrøbeligt, og derfor prioriterer de begge familien og vennerne højere nu.

Kommentarer