Randers By

Lars Kragh: Jeg er meget ked af det

Arkivfoto

I dagens retsmøde i sagen mod Lars Kragh, som er kendt skyldig i dobbeltdrab mod sine forældre, fremlagde anklageren de personlige forhold for Lars Kragh sammen med flere psykiatriske og psykologiske undersøgelser.

Både psykologer og Retslægerådet anbefaler entydigt, at Lars Kragh dømmes til behandling på sikringsafdelingen i Slagelse.

Der er foretaget en risikovurdering, og af den fremgår det, at han er farlig, og at der er høj risiko for lige artet kriminalitet i fremtiden, hvis Lars Kragh får udgangstilladelse, og hvis han ikke tager sin medicin. I øvrigt vurderes han til at være til fare for den nærmeste familie, herunder ekskæresten hvis ikke han opholder sig i sikre rammer, et sted hvor der er flugtsikre veje. I risikovurderingen vurderes ligeledes, at der er flugtfare til udlandet, fordi han tidligere er flygtet fra omgivelserne til udlandet i flere år

– Man kan ikke sagligt argumentere for andet end anbringelse på Sikringen uden længste tid sagde anklager Birgitte Ernst i sin procedure.

– Lars Kragh var og er sindssyg, ligesom han er utilregnelig og udpræget farlig. Det viser sig ved, at forældrene var fuldstændig værgeløse, og blev slået med henholdsvis 2 og 9 slag med en økse, betoner anklageren.

Derudover lagde hun vægt på, at den psykiatriske afdeling i Risskov ikke turde have ham indlagt, og at samtlige læger uden undtagelse anbefaler en anbringelse på sikringen.

Undersøgelserne viste også, at Lars Kragh er velbegavet, og har en intelligenskvotient på 125, men lider samtidig af en kronisk paranoid og skizofren psykose.

Forkert billede af Lars Kragh

Forsvarer Mikkel Nielsen argumenterede for, at Lars Kragh anbringes på en lukket og sikret institution, men ikke den sikrede afdeling i Slagelse, hvor nogle af de farligste kriminelle er anbragt.

– Vi procederer ikke for en løsladelse, men da Lars stadigvæk er farlig og sindssyg, skal han have behandling, og derfor er det ikke kun sikringen, hvor Lars kan anbringes.

Mikkel Nielsen er overbevist om, at vurderingen af farligheden bygger på et forkert billede af Lars Kragh og bygger på flere misforståelser.

– Der er skabt et fordrejet billede af min klient. Blandt andet om hans fortid i forsvaret. Her har medierne tegnet et billede af en veteran fra Balkan. Han er næsten 2 meter høj. En elitesoldat, som har trænet rekrutter til nærkamp, og at han kan dræbe en mand lige så let som at knipse med fingrene, forklarede Mikkel Nielsen.

– Sandheden er, at han aldrig har været i kamp, men har vedligeholdt køretøjer, da han var udsendt til Balkan. Lars’ sindssygdom har intet med hans udstationering at gøre, bemærkede forsvareren.

Overfortolker signaler

I en pause fortæller anklager Birgitte Ernst til Randers Netavis, at der ikke er belæg for, at Lars Kraghs PTSD eller sindssygdom stammer fra udsendelsen til Balkan i 1997.

Hun mener, at personalet på sikringen overfortolker signalerne og udtalelser fra Lars Kragh.

– Personalet bragte ham på et tidspunkt et glas vand. Da bad han om et glas vand fra hanen, og det blev tolket som om, at Lars var bange for at blive forgiftet. Så kan man spørge sig om hvem det egentlig er, som er paranoid, understregede han, og pegede på, at mange signaler og adfærd er udtryk for afmagt og frustration, fortæller hun.

Forsvareren mener heller ikke, at der er noget som peger på flugtfare eller aggressiv adfærd.

– Lars har rigeligt at gøre med at bearbejde sin sorg og anger, pointerede Mikkel Nielsen, som er nervøs for, at Lars Kragh bliver ødelagt som menneske, hvis han anbringes på sikringen.

– Han er en ekstrem fredelig mand efter min opfattelse, påpegede forsvareren.

Angrer

Lars Kragh selv forklarede til nævningetinget, at han gerne vil anbringes et sted, som passer bedre til ham.

– De andre på sikringen er så syge, at man ikke kan føre en samtale med dem, sagde han.

Før frokostpausen besluttede retten at konfiskere 25.000 kroner, som blev fundet da Lars Kragh blev anholdt. Beløbet skal gå til dækning af sagsomkostninger, herunder salær til sin forsvarer.

Retten besluttede også, at Lars Kragh skal tabe retten til at arve efter sine forældre, og det blev accepteret af forsvareren.

Lars Kragh fik det sidste ord, inden de tre juridiske dommere og seks nævninger trak sig tilbage for at votere.

– Jeg angrer meget det der er sket. Jeg er meget ked af det, erklærede han.

Dommen falder i dag klokken 14.30.

Kommentarer