Land og by

Kronjyder vil bo i nye huse

I København betaler man lige så meget for nye huse som for dem, der er 100 år gamle. I Midtjylland ligger kvadratmeterprisen på nye huse langt over prisen for de gamle.

En opgørelse af kvadratmeterpriser på villaer, fordelt efter hvornår villaen er opført, viser, at boligkøberne i Region Midtjylland går efter huse opført indenfor de seneste 25 år. Er huset opført efter 1990 er gennemsnitsprisen nemlig omkring 16.500 kroner pr. kvadratmeter i regionen. Et typisk 70’er parcelhus fås væsentlig billigere, nemlig til under 11.000 kroner pr. kvadratmeter. Allerbilligst er husene med mere end 100 år på bagen, idet disse koster cirka 10.000 kroner for hver kvadratmeter.

Hermed adskiller boligejerne i Region Midtjylland sig fra eksempelvis hovedstadens boligejere, der betaler næsten ligeså meget for et hus fra 1920 og 1930 som for et nyopført hus.

– Mange mennesker har en opfattelse af, at flest boligkøbere går efter murermester- eller patriciervillaen, men fakta er, at det er de nyeste huse, der opnår de bedste priser, siger Tommy Erichsen fra EDC Svend Døssing.

Fordele ved det nye og det gamle

– Når det kommer til de nyeste huse, er det min erfaring at huskøberne gerne betaler lidt mere for moderne arkitektur og materialer, men det er især udsigten til lavere vedligeholdelsesudgifter og energipriser der trækker. Faktisk er det sådan, at man med de høje energipriser og det nuværende lave renteniveau, kan få en bedre totaløkonomi ved at gå efter et energirigtigt hus, også selvom det som udgangspunkt er dyrere, siger Tommy Erichsen.

De mennesker, der går efter en villa fra 20’erne eller 30’erne, søger først og fremmest de håndværksmæssige værdier og kvaliteter. Husene kan tilpasses moderne forhold, samtidig med at den klassiske villas charme bevares. Men renoveringsarbejder på denne type ejendom løber ofte op i betragtelige summer.

70’er villaen

På huse fra 70’erne ses lavere kvadratmeterpriser. Husene er arkitektonisk og indretningsmæssigt meget ens, og materialerne ofte ikke særligt langtidsholdbare. Disse huse ligger som regel udenfor bykernen, og er derfor populær hos børnefamilierne, fordi skoler og stisystemer er med til at sikre en nemmere og mere tryg dagligdag. Desuden er disse huse nemme og billige at ombygge med f.eks. et stort køkken-alrum, som mange sætter pris på i dag.

– Jeg vil gerne slå et slag for 70’er villaen, som efter min opfattelse er langt bedre end sit rygte. husene er ofte opført med meget få bærende vægge, hvilket betyder at man både nemt og billigt kan tilpasse indretningen til sine egne behov. De er også nemmere at forbedre energimæssigt og endelig er det en hustype, som rigtig mange af dagens boligkøbere selv er vokset op i og er fortrolige med. Set i lyset af de lavere priser på 70’er villaen kan man gøre virkelig gode køb her, mener Tommy Erichsen.

Kommentarer