Fussingø

Køer sviner stadig i åen ved det nye omløbsstryg

Se billedserie Der er endnu ikke blevet sat hegn op på Naturstyrelsens marker, så derfor kan køerne stadig bade ved det nye omløbsstryg i Skals Å.

Køer har stadig fri adgang til det nye omløbsstryg på Naturstyrelsens marker ved Fussing Sø. Fiskere fra Skalsådalens Sportsfiskerforening kalder det “sløseri” og “noget skidt”.

Borgere og besøgende ved det nye omløbsstryg ved Fussing Sø undrede sig for 14 dage siden over, hvorfor Naturstyrelsen Kronjylland giver køer fri adgang til Skals Å på deres marker ved Fussingø Slot. Randers Netavis filmede to køer dengang, der badede og efterlod deres afføring i vandet.

Se artikel med de badende køer her.

Nu er Randers Netavis igen blevet kontaktet af borgere, fordi Naturstyrelsen Kronjylland endnu ikke har sat det hegn op på strækningen, som der ellers blev stillet i udsigt af Naturstyrelsen Kronjyllands landbrugsforvalter, Peder Iversen.

Se tidligere artikel: Naturstyrelsens ansvar: Lover kohegn ved Skals Å

– Køerne må ikke gå ude i bækken. Det er noget sløseri, at de fortsat har fri adgang til vandet. Der er steder, hvor de godt må gå i åen, men når det er sådan et lille tilløbsstykke, så roder de en ufattelig masse mudder op, og det ødelægger gydebankerne til fiskene, forklarer Kim Agerholm, der er formand for Skalsådalens Sportsfiskerforening.

Randers Netavis har besøgt stedet igen og på videoen herunder kan man se, hvordan køerne blandt andet har trådt sten og mudder ned i bækken.

Det er noget skidt

Skalsådalens Sportsfiskerforening er – som de borgere, der har henvendt sig til Randers Netavis – bekymret for, om kreaturenes frie adgang til bækken forhindrer fiskenes frie passage i Skals Å. Dette var ellers hensigten med etableringen af det nye omløbsstryg, der blev indviet den 24. juli i år.

Se artikel fra indvielsen her: Nyt vandløb ved Fussingø indviet

– Det er rigtig skidt. Det er Naturstyrelsen, der har lavet det nye omløbsstryg, og det er også dem, som efterfølgende har ansvaret for, at det ikke svines til. Vi har haft samme problemer ved strækningen mellem Hvidsten og Bjergby, hvor kreaturer går i vandet, siger Ole Randløv, der er medlem af Skalsådalens Sportsfiskerforening. Han sidder desuden i Limfjordsrådet, som arbejder for en ren og bæredygtig Limfjord.

DSC_0024

Intet sker

Ole Randløv har før kontaktet Randers Kommune om problemerne med kreaturer, der bader i Skals Å. Erfaringen er, at der måske kommer et påbud, men herefter sker der ingenting. Han understreger, at han er meget glad for Naturstyrelsens tiltag med det nye omløbsstryg. Det har givet fiskene nye gydebanker og opdrætssider samt mulighed for søørreder i bækken.

­–­ Der har været en stor opbakning til omløbsstryget, og så er det selvfølgelig ærgerligt, at det trædes ned og bliver overbeskidt. Naturstyrelsen er også hårdt trængt med opgaver, men det er desværre lidt det samme som at lade ulven passe gæs, når de skal kontrollere sig selv, siger han.

Fakta

Naturstyrelsen forvalter Miljø og Fødevareministeriets cirka 200.000 hektar skove og naturarealer. Det er Naturstyrelsens ansvar,  at der bliver skabt gode rammer for friluftlivet og beskyttelse af naturen. Naturstyrelsen står også for skovdrift og andre naturarealer under styrelsen.

Kommentarer