Randers midtby

Klejnsmedslærling fra Tradium vandt DM i Skills for anden gang

Foto: Lars Michael Madsen

Svend Borup Christophersen er netop blevet kåret som Danmarksmester i Skills for klejnsmede. Han kan nu kalde sig dobbeltdanmarksmester, da han også vandt titlen i fjor.

Læs også: Randers-smed til tops ved DM i Skills

Klejnsmedslærling Svend Borup Christophersen, der er i lære hos Skanda A/S i Mariager og går på skole på Tradium, har netop bevist at talent, træning og tænksomhed kan gå op i en højere enhed, når man vil nå toppen. Og han nåede helt til tops og blev kåret som Danmark bedste klejnsmed og fik trykket næve med statsminister Lars Løkke, der overrakte vinderstatuetten.

Mange ugers træning

Svend har de sidste mange uger trænet intenst i alle detaljer i svejsning. TIG-svejsning, elektrodesvejsning og MIG-svejsning, der alle er vigtige discipliner, som skal mestres, hvis man vil helt til toppen på skamlen.

– Jeg har trænet mange forskelige øvelser og konstruktioner og især svejsning og pladebearbejdning. Jeg har også øvet mig i en tidligere Skills-opgave, hvor vi skulle lave et dozerblad, der er bygget op af nogle plader og profiler, der skal bearbejdes og svejses sammen”, forklarer Svend.

Det skal kunne bruges til noget Den helt store styrke for den unge nordjyde er helt klart hans evne til at planlægge tingene. Han er god til at bevare overblikket og tænke frem. Han er ikke bare optaget af at lave en pæn svejsning lige her og nu. Han tænker hele tiden på, hvordan det han laver skal bruges.

– Mit motto er, at det jeg laver skal kunne bruges til noget. Det er jo ikke meget ved at lave noget, der er pænt, men som ikke kan anvendes eller holde. Det vi svejser, skal jo som regel passe sammen med noget andet. Og der er som regel ikke noget at give af. Alt skal måles ud og passe på millimeteren”, forklarer en engageret Svend Borup Christophersen.

– En af mine fordele er måske også, at jeg allerede har startet mit eget firma. Derfor går jeg og roder med noget hele tiden, både maskiner og forskellige materialer. Det giver mig stor viden om, hvordan jeg finder en løsning på tingene”.

Udfordringer

Den største udfordring for Svend under de tre dages intense konkurrence til DM var helbredet. Han havde været sløj hele ugen med en forkølelse.

– Jeg har heldigvis prøvet at være med før. Derfor har jeg prøvet, at dommerne hele tiden kigger os over skuldrene, og derfor blev jeg ikke så påvirket af det.

Læs også: Danmarks bedste Svend hyldet af borgmesteren

Opgaven ved dette års DM var at producere en håndskubbet sneplov. Der var mange detaljer og dele, der skulle passe sammen. Derudover var der mange ting, der skulle måles ud i de nøjagtige vinkler på håndtaget. Tradiums direktør, Lars Michael Madsen, fulgte spændt med, da vinderne skulle kåres lørdag i MCH Messecenter Herning.

– Jeg har fulgt Svend fra sidelinjen alle tre dage, og jeg må sige, at jeg er pavestolt. Ikke mindst på vegne af Svend, men også på klejnsmedefagets og Tradiums vegne. Svend viser som rollemodel, at når man kan og vil, ja så kan man gå hele vejen og vinde, siger Lars Michael Madsen.

Tæt løb om placeringerne

Svend havde følgeskab af fire andre elever fra Tradium til DM i Skills.

Erhvervsskolen Tradium er et uddannelsesmæssigt kraftcenter, som udbyder en lang række ungdoms-, voksen- og efteruddannelser inden for det merkantile og tekniske område: hhx, htx, eux, eud og AMU. Skolen beskæftiger 500 medarbejdere og underviser 3.200 årselever på syv adresser i Randers, Hobro og Pederstrup. Tradium har en vision om at være en internationalt orienteret og stærk partner for erhvervslivet samt en udviklende og attraktiv arbejdsplads med professionelle medarbejdere.

Læs mere på www.tradium.dk og følg os på facebook

Kommentarer