Fårup

Kjeld er klar med nytårskrudtet

Kjelds Rishøj viser her en af de store nyheder i år. Det er dog kun en attrap ligesom alt andet nytårskrudt i butikken. Den ægte vare er forsvarligt låst inde i containere. Foto: Gitte Hagsholm

I søndags den 15. december begyndte salget af nytårsfyrvækeri, og for Kjeld Rishøj i Fårup er det tyvende år han slår dørene op til sin forretning RH-Fyrværkeri, der egentligt startede som ’nebengeschäft’, men som med årene er kommet til at fylde stadigt mere – også selvom det er en kort sæson.

Det var lidt af en tilfældighed, da Kjeld Rishøj for 20 år siden begyndte at sælge fyrværkeri.

– Det begyndte nærmest som en hobby. Jeg havde en medarbejder med familiemæssige bånd til Aalborg Fyrværkerifabrik. Han fortalte om, hvordan han hvert år solgte fyrværkeri til sine bekendte. Det blev jeg grebet af og så startede jeg forretningen her, fortæller Kjeld Rishøj, som er murer af uddannelse, og det erhverver han sig også stadig ved, selvom fyrværkeriet efterhånden fylder en del – også selvom sæsonen er kort.

– Vi begynder jo allerede at planlægge vores indkøb i marts måned, og så er der bare en helt anden forretning, end da vi startede, fortæller han.

Kjeld Rishøj lægger stor vægt på, at fyrværkeriet, han sælger, er den bedste kvalitet. Han har gennem sine 20 år som forhandler kun 3 gange oplevet klager. Foto: Gitte Hagsholm

 

Den gang kunne han opbevare alt krudtet i hallen på sin ejendom lige uden for Fårup, og folk kunne få ’smagsprøver’ på raketterne.

– Dengang kunne vi lige gå ud og fyre en raket af for at se, hvordan den virkede. Men efter tragedien i Seest (i 2004, red.) er der kommet mange restriktioner på håndtering og opbevaring af fyrværkeri. Og det er også godt, siger Kjeld Rishøj, som var en af de første forhandlere i landet til at få installeret den særlige strømtilførsel til de containere, hvor fyrværkeriet i dag opbevares.

Der er også lavet regler for, hvornår og hvor længe fyrværkeriet må sælges.

Salget af fyrværkeri gik som nævnt i gang sidste søndag, og Kjeld Rishøj står klar med det nyeste af slagsen.

– Men der sker ikke så meget her den første uge. Det plejer at gå helt amok de sidste fire dage inden nytår, men så har jeg heldigvis en stor familie, der træder til for at hjælpe, fortæller han.

Desuden har han allieret sig med pizza-manden fra Asferg, som kommer med sin vogn fra den 28. til 31. december, så de mange kunder kan få stillet sulten, mens de kigger på nytårkrudt.

Kjeld Rishøj har også mange andre sjove ting i butikken, der hører en rigtig nytårsaften til. Så kunderne kan få det hele her, når de alligevel er ud efter nytårskrudtet. Foto: Gitte Hagsholm

Kommentarer