Randers By

Katteproblem på havnen kan løses med få midler

Internatleder på Tøstrup Kattehjem & Dyreværn, Mariann Betzer-Poulsen. Foto: Randers Netavis.

Randers havn er i bogstaveligste forstand i en kattepine. På havnen strejfer dusinvis af vild- og tamkatte rundt, og problemet er til tider så stort, at Internatleder på Tøstrup Kattehjem & Dyreværn, Mariann Betzer-Poulsen nu opfordrer til, at politikerne ser alvorligt på problemet.

Det er en kontant internatleder, som Randers Netavis møder på havnen i Randers:

– Jeg er meget harm på Randers Kommune. De har råd til dyre skulpturer og grønne dyr i Hospitalsgade, men de har ikke råd til at hjælpe de små levende væsner ved at lave en aftale med os, som kun vil koste omkring 40.000 årligt, siger Mariann Betzer-Poulsen, som fortæller, at Randers Kommune tidligere har haft en kontrakt med Kattens Værn, men blev opsagt.

– Det er min opfattelse, at borgerne i Randers Kommune virkelig skal gå i kødet på politikerne, for at få dem til at afhjælpe problemet. Ellers må vi jo læsse dem af i borgmesterens baghave, bedyrer hun.

To ansatte fra Tøstrup Kattehjem & Dyreværn har i to hele dage været på havnen i Randers for at indfange de mange katte. Torsdag da klokken var 16:00 var der indfanget 24 katte, hvoraf en del var små killinger.

Fredag har ingen fra kattehjemmet mulighed for at være til stede. Derfor er der lavet en aftale med Restaurant Pakhusets ejer Hans Christian Møller, om at han sætter mad til kattene hele weekenden. Mandag vil der igen være personel fra kattehjemmet, og de fortsætter arbejdet indtil alle kattene er indfanget.

Ved havnen har Mariann Betzer-Poulsen opstillet fire fælder, men på grund af meget aktivitet fra lastvogne bliver kattene bange. Derfor var der ikke indfanget det antal katte, som kattehjemmet havde håbet på.

Hans Christian Møller fortæller til Randers Netavis, at de hjemløse katte er et stort problem. Han kan ikke bare se på, at dyrene sulter, og derfor nænner han ikke, at de skal sulte.

Han er fortørnet over, at mennesker kan være sådan over for dyr. Blandt andet har indehaveren af fiskebutikken ved siden af Pakhuset set, hvordan en person i bil kom og læssede tre katte af.

– Indehaveren Bent Telling blev så fortørnet, at han slet ikke nåede at tage nummeret på bilen. Men sådanne mennesker skulle skamme sig at behandle dyr på den måde, siger Hans Christian Møller.

Kattene har efterhånden lært hvornår personalet på Pakhuset møder ind, og så kommer de listende for at få mad.

– Det er forfærdeligt at se de mange sultne dyr, betoner han, og har derfor fået et par indsamlingsbøsser med til restauranten, for at samle ind til Tøstrup Kattehjem & Dyreværn.

Mariann Betzer-Poulsen er enig med Hans Christian Møller. Hun er overbevist om, at problemet er menneskeskabt.

– Det er afstumpede mennesker, og ligegyldighed som er årsagen til de mange udsættelser. Det er ikke i orden fastslår Mariann Betzer-Poulsen, som karakteriserer udsættelserne for vanrøgt.

– Problemet er størst i sommerhalvåret. Mange kommer til os for at aflevere en kat, fordi én i familien pludselig har fået allergi. Og samtidig så ligger der en charterbillet til Mallorca, bemærker hun, men er dog tilfreds med, at de afleverer katten på kattehjemmet frem for at lukke dem ud i naturen, hvor de ikke kan klare sig selv.

– Tamkatte ikke kan klare sig selv i naturen, når den først har lært, at maden bliver serveret, understreger Mariann Betzer-Poulsen.

Her på Randers Havn drejer det sig i første omgang om at få indfanget alle killingerne. Så er det nemmere at få fat på moderen.

– Derved kan vi stadig redde disse katte og forhåbentligt give dem et godt hjem, siger Mariann Betzer-Poulsen.

Tøstrup Kattehjem & Dyreværn står temmelig alene om at afhjælpe problemet, oplyser Mariann Betzer-Poulsen. Hun anslår, at der findes mellem 680.000-800.000 vildtlevende katte i Danmark, og hun er sikker på, at de store dyreværnsorganisationer har pengene, men ikke viljen til at hjælpe. Hun ønsker ikke at nævne hvilke organisationer hun tænker på.

Tøstrup Kattehjem & Dyreværn  er et selvstændig, privatfinansieret dyreinternat, der hjælper katte og andre dyr med at finde et nyt hjem. Hjemmet råder over 1.500 m2.

De har arbejdet med katte og dyr i over 10 år og bor i dejlige omgivelser i Nimtofte, midt på Djursland.

Kattehjemmet finansieres ved hjælp af testamenter, sponsorer og medlemskontingenter. Men den primære indtægt er private donationer.

Udgifterne er overvejende løn til de fem fuldtidsansatte. Dertil kommer fire i flexjobs, samt unge piger, som gerne vil hjælpe kattene, og med at vaske kattebakker.

Hvordan påvirker det dig, at mennesker kan behandle dyr sådan?

– Det er hårdt, og jeg klarer det heller ikke altid, og tænker en masse grimt om de mennesker, men så har jeg lært at fokusere på katten, og tænke på, at jeg redder et dyreliv, forklarer Mariann Betzer-Poulsen, som indrømmer, at hun ind i mellem føler trang til at skrige ud til alle katteejere, at de skal tage sig sammen.

Samtidig har hun verdens bedste mand og en søn, som også arbejder med dyr, og dermed har hun baglandet i orden, når det bliver for meget.

Til sidst har Mariann Betzer-Poulsen en opfordring til læserne:

– Hjælp os med at gøre noget for kattene. Vi er meget afhængige af frivillige donationer. Kattene skal øremærkes, neutraliseres, have orme- og loppekur, vaccineres og selvfølgelig have mad. Og det koster hver gang, betoner hun.

Tøstrup Kattehjem & Dyreværn kan støttes ved at indbetale et beløb på:
mobilepay 22 73 09 41, eller på konto nummer 7300 113 2098.

Kommentarer