Tvede

Nu kan de også redde hjerter i Tvede

Laila Hjorth Fournais Clausen fremviser stolt Tvedes nye hjertestarter, som lokale sponsorer har gjort det muligt at anskaffe. Foto: Randers Netavis

Hvert år rammes omkring 3.500 mennesker af hjertestop. Heraf dør cirka 3000 af dem. Hurtig hjælp med en hjertestarter og mennesker med viden om førstehjælp kan gøre en forskel mellem liv og død og redde tusindvis af liv. Derfor er man i Tvede rigtig glad for, at det med hjælp fra hjertestart.nu er lykkedes at få en hjertestarter til byen, som ligger 12 kilometer nordøst for Randers.

Laila Hjorth Four-nais Clausen er både taknemmelig og glad, hun har nemlig igennem mange år gjort flere ihærdige forsøg på at få en hjertestarter til Tvede.

– Det er så vigtigt. Vi har mange ældre mennesker herude, og når tiden er knap, er der langt til Harridslev og Øster Tørslev, hvor de nærmeste hjertestartere er. Og for øvrigt kan det jo også ramme unge mennesker, påpeger hun.

Netop afstanden til sygehuset i Randers fik hende til at overveje konsekvenserne af et hjertestop i den lille landsby.   

Ved et af de seneste forsøg tog Laila Hjorth Fournais Clausen kontakt til Hjertestartnu på Rådhustorvet i Randers, og en dag ringede de tilbage for at meddele, at de gerne vil finde sponsorer til en hjertestarter. Herefter gik de i gang med at ringe til lokale firmaer, organisationer, forretninger og foreninger for at indhente sponsorater. Så gik det stærkt.

Mange sponsorer

Tvede Vandværk, Tvede Beboerforening og Dagli’Brugsen i Harridslev tegnede sig hurtigt som top-sponsorer. Herefter fulgte tømrermester Henning Søndergaard, elektriker Claus Vestergaard, CNConnect Aps, psykolog Jane Maul og BB Svejs & Montage. Slutteligt har også Vinspecialisten Randers, hvis indehaver Kim Koch Carlsbæk selv bor i Tvede, Gjessinggård samt Tvede-Linde-Mellerup Menighedsråd ydet bidrag til hjertestarteren. Derudover har også en lang række anonyme donorer bidraget.

Hjertestarteren er allerede monteret og klar til brug. Tvede-Linde-Mellerup menighedsråd, hvor Laila Hjorth Fournais Clausen, er formand, besluttede at den gerne måtte anbringes på væggen på konfirmandstuen ud mod parkeringspladsen. Det er centralt i byen, og alle ved i forvejen, hvor konfirmandstuen og præstegården ligger.

Giver tryghed

Sidst på sommeren vil alle borgere i Tvede blive inviteret til at deltage i et kursus i at benytte hjertestarteren, hvor en kyndig person kommer og underviser.

– Samarbejdet med Hjertestartnu har været en positiv oplevelse. Jeg har gennem hele forløbet været imponeret over deres indsats. De er meget professionelle og har været gode til at informere om, hvor langt projektet var, og hvor langt der var til målet, fortæller Laila Hjorth Fournais Clausen.

– Det var betryggende, at vi hele tiden blev holdt orienteret, bemærker hun.

Hun opfordrer alle, som bor i en lille by med langt til en hjertestarter, til at kontakte hjertestartnu. Og selvom hun var initiativtageren til projektet, så understreger hun, at hun hele tiden har haft stor opbakning fra blandt andre den lokale beboerforening og menighedsrådet – uden hjertestartnu og de mange sponsorer havde missionen ikke været muligt, lyder vurderingen.

– For os i Tvede og omegn er det vigtigt, at alle borgere bliver orienteret om, at der er en hjertestarter i byen, og at den er tilgængelig for alle 24 timer i døgnet og understreger samtidig, at hun håber, der aldrig bliver brug for den.

– Men det giver tryghed, at den er her, pointerer Laila Hjorth Fournais Clausen.

Læs mere på hjemmesiden www.hjertestartnu.dk

Kommentarer