Debat og politik

Ja til rent drikkevand, men nej til at tjekke luftkvaliteten?

Debatindlæg af Jens Peter Hansen. Medlem af Randers byråd for Venstre.

Vi har nu haft COVID-19 i et års tid. På verdensplan har coronaen dræbt knap 2,5 mio. mennesker og i Danmark er antal dræbte pt. 2.343 personer. Ingen er vist i tvivl om, at der bruges rigtig, rigtig mange penge i indsatsen mod corona.

En ny undersøgelse fra Harvard University vurderer, at fine partikler i luften (PM2.5 partikler) årligt dræber 8,7 mio. på verdensplan. Denne ’stille dræber’ er skyld i 4.200 for tidlige dødsfald årligt i Danmark.

Hvor mange liv tager den stille dræber i Randers? Det aner vi ikke. Vi har ingen tal for luftkvaliteten. Derfor stillede jeg forslag om, at kommunen bruger 10.000 kr. på tre multi-sensorer, der bl.a. måler PM2.5. Aarhus kommune har opsat 40 af disse sensorer.

Forslaget blev vedtaget i Miljø- og teknikudvalget af Venstre, DF og Enhedslisten. Det burde have været begyndelsen til, at vi fik kendskab til sundhedskvaliteten af den luft, som vi alle indånder – akkurat som vi kender kvaliteten af vores drikkevand.

Men desværre nej. Det var vigtigt for Socialdemokratiet at blokere beslutningen, så denne tunge sag blev begæret i byrådet. At spare 10.000 kr. trumfer åbenbart viden om luftkvaliteten og et samarbejdende byråd. Socialdemokratiet støttet af SF, Radikale og Konservative stemte forslaget ned i en 16-15 afgørelse. 

På samme byrådsmøde sagde et enigt byråd ja til en sag initieret af S om strammere retningslinjer for beskyttelse af vores drikkevand. Hvorfor ikke samme interesse for luftkvaliteten? Nyeste forskning viser, er der er store forskelle selv på korte afstande, og at selv små mængder PM2.5 øger dødeligheden. Det må vi indtil videre leve med – og nogle måske dø af. Vi kan ligesom ikke lade være med at trække vejret.

Kommentarer