Havndal

Hør om oldtidens mennesker på Havndal-egnen

Har du tilknytning til Havndal og omegn, eller er du bare interesseret i arkæologi, så er chancen der nu for at høre et arkæologisk foredrag om fantastiske fund lige netop fra Havndal og omegn. Museumsinspektør Benita Clemmensen fra Museum Østjylland rykker ud og holder foredrag blandt andet om de 2.000 år gamle afhuggede hestehoveder og ofrede lerkar fra Fuglsøgård Mose nord for Havndal. Pressefoto.

Der er masser af fantastiske fund i oldtidsudstillingen Livet ved Fjorden på Museum Østjylland i Randers. Selvom oldtidsfundene udstilles midt i Randers, er mange af genstandene fundet i egnene omkring byen.

Ved Havndal er der gennem tiden dukket en række spændende fund op. Nu fortæller museumsinspektør, Benita Clemmensen, i Havndal Hallen om de bedste arkæologiske fund fra lokalområdet. Forbered dig på drabelige historier om blandt andet afhuggede, ofrede hestehoveder, og skyl det hele ned med en god kop kaffe.

Da oldtidsudstillingen åbnede i efteråret 2017, havde museets arkæologer planlagt et ”road trip” rundt til steder i Østjylland, hvor nogle af udstillingsgenstandene er fundet i tidens løb. Nu går turen til Havndal.

– Folk er næsten altid særligt interesserede i deres egen egn og fundene derfra. Det kan jeg sagtens forstå. Derfor gæster vi byer omkring Randers og fortæller her om oldtidens mennesker og fede fund netop fra disse områder – senest fra Havndal og omegn, forklarer Benita Clemmensen.

Ofringer i Fuglsøgård Mose

Foredraget i Havndal tager afsæt i nogle af de historier, som præsenteres i udstillingen Livet ved Fjorden. Oldtidsudstillingen rummer omkring 3.000 oldsager. Blandt dem er nogle af de 125 lerkar, som jernalderfolket ofrede i Fuglsøgård Mose nord for Havndal på den yderste spids mellem Mariager og Randers Fjord.

– I de cirka 2.000 år gamle lerkar har der sikkert været madvarer for eksempel grød eller en suppe, som blev ofret til guderne, fortæller museumsinspektør Benita Clemmensen og fortsætter:
– Men det var ikke det eneste, som blev ofret i den hellige moses mørke vand. Jernalderfolket har også tøjret afskårne hestehoveder til træpæle!

I foredraget fortæller Benita Clemmensen mere om, hvorfor jernalderfolket foretog disse – i vore øjne – mærkværdige ofringer.

Uheldige vikinger fra Sødring Strand

Driftige stormænd opdagede allerede i vikingetiden, at de kunne få enorme indtægter ved at handle med udenlandske varer. Derfor rejste vikingetidens handelsfolk gerne langt efter varer. Ved Sødring Strand er der fundet to flotte klæberstenskar fra vikingetiden.

– Karrene er importeret fra Norge eller Sverige. De viser, at vikingerne ikke kun importerede luksusvarer, men også brugsting til dagligdagen, fortæller Benita Clemmensen og fortsætter:
– Klæberstenskarrene har nogle uheldige vikinger engang mistet, måske i et skibsforlis.

Hør mere om de afhuggede hestehoveder, uheldige vikinger og en masse andet fra Havndals oldtid, når der er arkæologisk foredrag. For mere information kontakt museumsinspektør Benita Clemmensen på 8712 2634 eller på bc@museumoj.dk

Foredrag

Oldtiden på egnen omkring Havndal, onsdag den 24. oktober 2018 klokken 19 – 21 i Havndal Hallen, Søringen 6 i Havndal.
Billet 50 kroner inklusiv kaffe/te og kage. Max. 50 deltagere. Billetter købes på museumoj.dk under ”Program”.

Kommentarer