Gassum

Gassum får ny købmand 1. februar

Dan Kristensen starter som ny købmand i Gassum 1. februar. På grund af corona-restriktionerne bliver det uden 'de store armbevægelser', men den nye købmand håber, at det bliver muligt at fejre ejerskiftet senere på året. Privatfoto

Den 1. februar kan Gassum fejre et års fødselsdag for byens købmandsbutik, Min Købmand, der erstattede den tidligere LokalBrugs. Det bliver samtidig et goddag til en ny købmand, Dan Kristensen, der overtager butikken efter Claus Fisker, der fortsætter med butikken i Asferg.

1. februar sidste år åbnede Min Købmand i lokalerne, der tidligere husede Lokalbrugsen.

Brugsen lukkede 31. maj 2019 efter en lang periode, hvor indtægterne ikke stod mål med udgifterne, men Gassumborgerne ville ikke undvære deres dagligvarebutik.

Lokale kræfter fik i samarbejde med Dagrofa skabt et grundlag for, at åbne en butik under konceptet Min Købmand drevet af Claus Fisker, der også ejer Min Købmand i Asferg.

Men nu skifter butikken i Gassum ejer. Og fra 1. februar hedder byens nye købmand Dan Kristensen, som bor i Gassum.

Den nye købmand kommer fra en stilling som butikschef i Min Købmand i Voldum, som hans bror ejer. En butik han de seneste seks år har været med til at bygge op fra en skrantende dagligvarehandel til en velfungerende butik i et lille lokalsamfund.

– Jeg overtager jo ikke på samme måde en dårligt fungerende butik i Gassum, men med mine erfaringer fra Voldum kan jeg helt sikkert finde løsninger til at optimere salget og danne grundlag for en konsolidering af butikken i Gassum, lyder det fra byens kommende købmand.

Stor erfaring

Dan Kristensen har købmandsfaget helt under huden. Siden han som 16-årig var ungarbejder i en købmandsbutik i Dronningborg, har han vidst, at det var i købmandsfaget, han hørte til. Han blev siden udlært som salgsmedarbejder hos Zap-In (nu RedOffice, red.) i Randers.

I 2011 kom han til Fakta, først som souschef og siden som butikschef, og i 2015 blev han ansat som butikschef i Min Købmand i Voldum, der, som allerede nævnt, ejes af broderen.

Beslutningen

Dan Kristensen blev opfordret til at tage stillingen som købmand i Gassum allerede fra starten, da den nye butik skulle etableres, men der var han ikke klar, fortæller han.

– Jeg havde et godt job i Voldum, hvor vi havde fået succes med butikken, så derfor takkede jeg nej til muligheden dengang, fortæller han.

Siden har tingene ændret sig for Dan Kristensen.

Han og kæresten og hendes søn på 12 år har boet i Gassum i tre år. Nu venter parret et nyt familiemedlem til august, og det var med til at ændre holdningen til at blive selvstændig, da muligheden igen bød sig.

– Jeg ved jo udmærket, at når man ejer sin egen butik, så kræver det mange flere timer, men jeg har vendt og drejet det med min kæreste, og vores konklusion blev, at med butikken i Gassum vil jeg være tættere på familien i det daglige. Og det betyder især noget, når vi får en lille ny i familien, siger Dan Kristensen.

Planer for butikken

Den nye købmand regner ikke med at ‘revolutionere’ butikken i Gassum, men har alligevel nogle tanker om ting, der skal gøres anderledes.

– Jeg har kæmpestor respekt for det arbejde, Claus har lagt i butikken i Gassum. Han har i høj grad været med til at skabe grundlaget for, at der overhovedet er en velfungerende butik  i byen, siger Dan Kristensen.

– Men der er selvfølgelig nogle ting, jeg vil ændre på. Dels på indretningen, som jeg måske har en anden holdning til; men jeg vil også kigge på sortiment og prissætning, som er vigtige parametre for at holde kunderne til, lyder det fra den nye købmand.

Dan Kristensen satser også på, at andre åbningstider kan trække flere kunder til.

– Butikken ligger jo lige op ad en trafikeret hovedvej, og hvis vi for eksempel åbner tidligere, kan vi formentligt trække flere morgenkunder til.

Den nye købmand vil desuden tilstræbe at få flere lokale produkter ind i butikken.

– Vi er en lokal dagligvarebutik, og så vil det være naturligt at have lokale sæsonvarer på hylderne, lyder meldingen.

Glæde hos den afgående købmand

Den nu afgående ejer af Min Købmand i Gassum, Claus Fisker, er glad for og lettet over, at der er fundet en afløser til at føre købmandsbutikken i Gassum videre.

– Nu har jeg det godt, lyder det spontant, da vi taler med ham om ejerskiftet i Min Købmand i Gassum.

– Jeg ville ikke kunne bære, hvis butikken efter bare et år skulle lukke igen. Jeg kender Dan, og jeg ved, at han er den helt rigtige til at føre butikken videre.

Claus Fisker trådte til som købmand i Gassum, da landsbyen med lokale kræfter lykkedes med at få etableret en dagligvarehandel i byen efter Lokalbrugsens nedlukning i sommeren 2019.

Forventningen dengang var blandt andet, at man ud over at holde konkurrenter væk fra det lokale marked, kunne opnå nogle fordele ved blandt andet fælles indkøb.

Administrationen af to butikker og store personaleomkostninger sammenholdt med for lidt indtjening i butikken i Gassum viste sig imidlertid at blive for stor en mundfuld for Claus Fisker, som i oktober sidste år meddelte bestyrelsen i Støtteforeningen til oprettelse af en købmand i Gassum, at han ønskede at stoppe samarbejdet.

– Jeg var i en situation, hvor jeg ikke længere kunne hæve løn for mit arbejde i Gassum, og det var unfair overfor butikken i Asferg. Samtidig var jeg ved at miste overblikket over begge butikker, og så måtte jeg træffe den kedelige beslutning, fortæller Claus Fisker, som fremover vil fokusere på butikken i Asferg. Men han håber, at samarbejdet med butikken i Gassum kan bevares.

Hanne Ravn, der var ansat som souschef i Gassum, kommer midlertidigt til Asferg, hvor den nuværende souschef, Pernille, går på barsel.

Tror på fremtiden

Formand for støtteforeningen, Jane Kjær Klausen, glæder sig også over, at der er fundet en løsning for butikken i Gassum.

– Vi er naturligvis kede af, at Claus har valgt at trække sig. Han har været en afgørende faktor for, at vi er lykkedes med at få opbygget en god købmandsbutik i byen. Og det skylder vi ham stor tak for. Vi har haft et fantastisk samarbejde. Men lige så glade er vi over, at vi nu har fundet en ny købmand og tilmed helt lokal, siger formanden og tilføjer:

– Det giver os stort håb for fremtiden. Dan har bevist, at han kan få en forretning op at køre i Voldum. Så skal det også nok lykkes i Gassum.

Claus Fisker ved åbningen af Min Købmand i Gassum 1. februar 2020. Nu har han givet stafetten videre til Dan Kristensen, så han selv kan koncentrere sig om butikken i Asferg. Arkivfoto

Kommentarer