Debat og politik

Gad vide, om vi har været til de samme budgetforhandlinger?

Søren Mikkelsen, Formand Radikale Venstre, Randers.

Debatindlæg af:
Søren Mikkelsen, Formand Radikale Venstre, Randers

Radikale Venstre er med i årets budgetforlig, det er vi fordi budgetforliget som et samlet hele er et fornuftigt kompromis.

Forliget opfylder ikke ud fra et snævert partipolitisk standpunkt, det ideelle budget, hvilket i et demokrati nok nærmest er utopi.

I et forlig får alle noget de ikke vil have.

Vi fortsatte den sociale retning, der blev grundlagt ved sidste års forlig. En retning, hvor vi tog og igen har taget kampen, op mod nogle af de besparelser der bla har ramt specialskolen. Specialskolens besparelse er nu fjernet i de næste to år.

Sagt et rungende ja, til at få rettet op på nogle af fortidens synder, en sanering af ”gæld” på bla det sociale område og familierådet – en gæld der mestendels er opstået som en følge af flere års massive fejlskøn i budgetterne.

Et ja til begyndelsen på cirkulær økonomi i Randers Kommune, en grøn begyndelse på indkøbspolitikken. Det er små skridt, men en grøn start.

Vi gik ind til forhandlingerne med vægt på ordentlighed, at budgettet i videst mulig omfang kommer til at passe.

Ja! besparelsen fra sidste års budgetforlig på Natcentret var en fejl, den fik vi i fællesskab rettet. Så natcenteret genåbner om meget kort tid.

Vi ønskede ikke symbolpolitik i budgettet, en symbolpolitik hvis eneste mål er at markere et unødvendigt, usympatisk og ideforladt fremmedhad.

For første gang i flere år, er der reelt flere penge. Penge fra den nye udligningsreform. Det har været muligt at tilgodese flere, ikke alle, men flere.

Tonen under forhandlingerne oplevede vi Radikale som konstruktiv og ligeværdig; vi oplevede en fælles vilje til at nå i mål.

Så vi blev forundrede, da Venstre og DF forlod forhandlingerne. Der var altså plads til flere!

Vores undren er ikke blevet mindre efter at have hørt og læst det som de partier og lister, der valgte at stå udenfor for forliget, er kommet med, har vi været til de samme forhandlinger? Undres over listerne og Venstre/DF pludselig bød til med et fælles budgetforslag – det er vel en slags utopi.

Ser vi budgetforliget, fra et politisk standpunkt, er det et bredt forlig fra SF, Socialdemokraterne over til Radikale Venstre og Konservative. Det må være det absolutte udtryk for ansvarlighed og vilje til at gøre noget godt for hele Randers Kommune.

Det er vi fra Radikale Venstre glade for.

Kommentarer