Randers midtby

Går Randers og mister pusten?

Onsdag 15. november kan borgere i Randers Kommune få et lungetjek og en snak om kost, rygestop og træning.

Alt for mange danskere går rundt og mister pusten, fordi de overser symptomer fra lungerne. Mange ved ikke, at deres hoste og åndenød kan skyldes en kronisk lungesygdom.

I Danmark har op mod 600.000 danskere en kronisk lungesygdom. Mange ved det ikke selv, fordi de overser symptomer som for eksempel hoste og åndenød.

Lungeforeningen står derfor bag den årlige Internationale Lungedag i Danmark onsdag 15. november 2017, hvor borgere i Randers Kommune kan få et lungetjek og få en snak om kost, rygestop og træning.

I Randers sker det klokken 9 – 12.30 på Randers sundhedscenter, Thorsbakke, 8900 Randers, når Randers Kommune sammen med Lungeforeningen opfordrer danskerne til at være mere opmærksomme på symptomer fra lungerne.

Danskerne overser symptomer

Udfordringen med alle kroniske lungesygdomme, også de mere sjældne typer, er, at symptomerne kan virke harmløse, og man kan vænne sig til dem eller bortforklare dem med fx dårlig form.

Men oplever man lungesymptomer i mere end to måneder i træk, er det vigtigt, at man får målt sin lungefunktion. En lungefunktionsmåling kan give en indikation på, om man er syg, og kan hurtigt afsløre, om der er behov for et besøg hos lægen.

Symptomerne på alle kroniske lungesygdomme er fx hoste, slim fra lungerne, pibende eller hvæsende vejrtrækning og åndenød.

Lungefunktionsmålingen foregår ved, at man puster i et apparat, der måler hvor meget og hvor hurtigt, man kan puste luft ud af lungerne. Målingen gør ikke ondt, og man får svar med det samme.

– Det er helt unødvendigt, at mange går rundt og mister pusten uden at vide, hvad der er galt. Hvis det viser sig, at man har en kronisk lungesygdom, så er der gode behandlingsmuligheder med for eksempel rygestop, træning og medicin, siger Lungeforeningens direktør Anne Brandt.

Det er også muligt at få målt sin lungefunktion andre steder i landet. Mange steder tilbydes der også information om symptomer på kroniske lungesygdomme, tjek på inhalation eller en snak om røgfrihed, vejrtrækning, træning og mad.

På Lungeforeningens hjemmeside under www.lunge.dk/lungedag findes tid og sted for alle aktiviteter på Lungedagen.

Kommentarer