Randers by

Der gik fisk i det for Telling

Fra klokken 10 lørdag formiddag var der en lang kø foran fiskeforretningen ”Telling” på havnen i Randers, da forretningen åbnede.

Randers Netavis ville gerne have talt med indehaveren Bent Telling, men det var umuligt. Selvom der var indkaldt tre personer ekstra til at hjælpe med at ekspedere, var der ikke tid til en lille snak.

Efter godt en time vendte vi tilbage til fiskeforretningen, og køen havde vokset sig større. Enkelte i køen skulle bare have to fiskefrikadeller. En af dem var Søren Lassen fra Stevnstrup.

– Jeg har stået i kø i fem kvarter nu, men er villig til at vente på Tellings fiskefrikadeller, påpegede Søren Lassen, som i øvrigt ikke skulle have torsk nytårsaften.

Da Bent Telling endelig havde fem minutter til at tale med Randers Netavis, tørrede han først sveden af panden.

Han har endnu ikke haft tid til at gøre op hvor mange torsk han havde fået leveret, og slet ikke hvor mange han fik solgt.

– Det er totalt umuligt at sige noget om endnu. Men det var mange, fastslog Bent Telling.

Heller ikke antallet af kunder ville han gætte på, men fortæller at der efter middag var lidt mere roligt.

– Der var mange som ikke vidste, at vi havde længere åbent, forklarer Bent Telling, som normalt lukker klokken 13 om lørdagen. I anledning af nytåret, havde han åbent til klokken 18.

I år var det ikke bare nytårstorsk, som kunderne ønskede. Der var også rift om tun, laks, hummer og østers.

– Det er blevet populært at spise tunsteaks nytårsaften i stedet for f.eks. torsk eller en bøf, fortæller fiskemanden.

Forberedelserne til i dag kom sin begyndelse i aftes, og sluttede omkring midnat. Forinden var forretningen åben til klokken 18. Allerede klokken 6 i morges tog Bent Telling hul på lørdagen, og var klar til at gå i gang med torskene, som var blevet leveret i løbet af natten. Det var helt friske fisk, leveret direkte fra vestkysten.

Årsagen til den relativt høje kilopris på torsk skyldes de seneste dages stærke blæst, oplyser Bent Telling.

Prisen på fileterede torsk løb op i 200 kroner for et kilo. Men det var kunderne klar til at betale for friske torsk, og for at kunne fastholde traditionen med nytårstorsk.

To kvinder var kørt hele vejen fra Aarhus til Randers for at købe fisk. De kører gerne turen, for at være sikker på, at få friske fisk, og gode råvarer af enhver art. De to kvinder var positivt overraskede over prisen. I Aarhus skulle de have betalt meget mere, oplyste de.

Der var kunder, som kom fra Nordjylland udelukkende for at købe Tellings varmtrøgede laks, som er meget populær blandt kunderne.

Inden dagens rykind var der brugt mængder af tid på planlægning og produktion af både pølser, pålæg bacon, hamburgerryg og ikke mindst et hav af forskellige fiskearter, som skulle tilberedes.

Inden Bent Telling kan gøre regnskabet op, har han haft en arbejdsdag på omkring 15 timer.

– Der er mange som har den opfattelse, at det bare er sådan et lille skur, jeg har her nede på havnen. Men vi har samtidig et ret stort produktionsapparat, og på normale dage har vi mellem 20 – 30 kunder i timen, oplyser han.

Hvis nogen er gået forgæves efter fisk i dag, har de muligheden igen i morgen, nytårsaftens dag.

Her holder fiskemanden åbent fra 10 – 13, hvorefter Bent Telling endelig kan fejre nytår med familien.

Kommentarer