Fårup

Fernisering inden for og afsløring uden for Fårup kirke

Se billedserie Søndag blev en ny skulptur afsløret på Fårup kirkegård af kunstneren Berit Langballe. Berit Langballes mand, Henrik Langballe, er også kunstner, og de to udstiller lige nu andre af deres værker i Fårup kirke. Fremsendt fotos

Søndag stod Fårup i kunstens tegn. Inden for i kirken var der fernisering af en kunstudstilling og uden for blev en ny skulptur afsløret.

Det er kunstnerparret Berit og Henrik Langballe fra Asferg, der har leveret kunst til den udstilling, der nu pryder inden for i Fårup kirke.

Søndag var der efter gudstjeneste fernisering af udstillingen, som omfatter både malerier og skulpturer i granit og glas.

Berit maler fortrinsvis lyriske landskabs-abstraktioner. Malerierne er malet i mange laserende lag, som medvirker til en lethed i udtrykket. Det er ikke konkrete landskaber, men snarere erindringer om landskaber og stemninger, der kommer til udtryk på lærredet.

Henriks malerier er mere abstrakt-ekspressionistiske, og inspirationen til disse malerier kommer blandt andet fra musik. Maleteknisk er der tale om kraftfulde strøg og optagethed af komposition og farvesammensætninger.

Skulpturerne er mere abstrakte for begges vedkommende, ofte i en kombination med granit og glas.

Nogle af værkerne er inspireret af kirkens mange fortællinger og rige symbolverden.

Efter ferniseringen skulle afsløres en skulptur, som Berit Langballe har skabt til kirkegården i Fårup.

Om værket sagde hun blandt andet:

“Skulpturen er lavet i sort blankpoleret granit og glas. Den sorte granit er valgt, for at skabe en kontrast til glasset, som har den egenskab, at det fanger lyset, når det bliver sat på kant. Skulpturen er vendt sådan, at glasset fanger mest mulig af solens lys, mens den vandrer over himlen fra øst til vest. Selve søjlen er blankpoleret. Det skal symbolisere det himmelske/ det fuldendte, og skibet, som er matpoleret, skal symbolisere det jordiske/ det ufuldendte og fejlbarlige.

Skibet refererer til en talemåde vi har, hvor vi omtaler døden som den sidste rejse. Her er skibet, med den døde, standset på kanten af livet, og sjælen kan fortsætte sin rejse ind i døden, ind i lyset.

Eller med  Jesus’ ord: ”Jeg er verdens lys; den som følger mig, skal ikke vandre i mørket”.”

Medlem af menighedsrådet Inger-Lise Mørup er meget glad for skulpturen, som samtidig markerer afslutningen på kirkegårdsrenoveringen.

– Den er kronen på værket, en skulptur som jeg håber vil blive til glæde, når man går rundt og nyder vores kirkegårdshave, for en have er det vel mere end en gård, sagde hun i sin tale forud for afsløringen.

Hun fik ideen til skulpturen for fire år siden, da kunstnerparret havde udstilling i Asferg kirke.

– Der faldt jeg fuldt og helt for en skulptur af Berit; den skulle vi have på vores nye ukendte/fællesgrav, fortæller Inger-Lise Mørup.

Hver eneste gang de holdt møde i menighedsrådet mindede hun om, at de skulle huske kunsten, og i december sidste år blev man enige om, at det kunne der godt blive råd til.

– Det er jeg så glad for, og jeg håber Fårupborgerne vil tage godt imod den og glæde sig lige så meget, slutter hun.

Man kan se udstillingen i Fårup kirke de næste to måneder.

Kommentarer