Randers By

Et nåleøje for teatertalenter

Foto fra Talentlinjens afgangsforestilling i 2016. Foto: Søren Pagter

Sidst i maj venter optagelsesprøven for dem, der drømmer om at blive optaget på Skuespiller Talentlinjen på Randers EgnsTeaters Talentskole.

Talentskolen for unge, der vil arbejde intensivt med teater, består af tre linjer. En for dramatikere, et grundhold for skuespillere og en talentlinje for skuespillere. Men kun Talentlinjen har en optagelsesprøve. Det er ifølge skolens leder, Tine Eibye, for at sikre, at niveauet er tårnhøjt.

– Når de unge søger ind på Talentlinjen skal de have så meget potentielt talent, at de på sigt kan søge optagelse på Statens teaterskoler, siger Tine Eibye, der ikke er i tvivl om, at der bliver rift om de kun ti ledige pladser på Talentlinjen.

– Randers er landets sjette største by, så selvfølgelig er her masser af talent. Og vi er rigtig glade for, at vi har muligheden for at sætte en professionel ramme om deres arbejde med scenekunsten, siger hun.

24-årige Mathias Paysen fra Randers er en af dem, der er ved at finde den helt rigtige monolog til optagelsesprøven, der både består af præsentationen af en tekst efter eget valg og en sangprøve. Han har dyrket teater, lige siden han gik ud af folkeskolen. Men selv om han har masser af erfaring, så er han sikker på, at han vil kunne lærer rigtig meget, hvis han bliver en af de ti elever på Talentlinjen.

– Jeg har ikke trænet teater før på det her niveau, selv om jeg har lavet meget forskelligt. Jeg har mest spillet komiske roller, men nu vil jeg gerne dygtiggøre mig og se, om jeg kan blive en mere seriøs skuespiller. Jeg søger virkelig at få de teknikker og værktøjer, der skal til, siger han.

Mathias Paysen har arbejdet med det kreative i flere år. Blandt andet som en del af teaterforeningen Fabulas. Og så har han de sidste par år brugt meget af sin tid som trommeslager i punk-rock bandet Power Mode. Men nu er han kommet til et sted i livet, hvor han kan mærke, at teatret skal have en alvorlig chance.

– Tidligere handlede det meget om at være på, men det seneste år er det begyndt at handle mere om at dygtiggøre sig. Og så er det også rigtig meget det sociale aspekt, der betyder noget. Det får man ved at spille teater, fastslår Mathias Paysen.

Mathias Paysen vil gerne op på et professionelt niveau inden for scenekunsten. Derfor håber han på, at Talentskolen kan blive et springbræt til efterfølgende at få plads på en af statens tre skuespillerskoler.

– Jeg regner med at søge ind på alle tre. Det skal bare prøves, siger Mathias Paysen, der i øjeblikket øver på sin rolle i Støvringgård Festspils opsætning af musical-klassikeren Grease.

Der er ansøgningsfrist til Talentlinjens optagelsesprøve den 22. maj, og prøverne foregår 30. og 31. maj.

Kommentarer