Randers By

Erhvervsuddannelser i fokus på uddannelsestræf

Der er masser af jobmuligheder som faglært både nu og i fremtiden. Der vil i 2025 mangle 44.000 faglærte ifølge Dansk Industri. Foto: Claus Herbert, KL.

Hvordan får samfundet flere unge til at tage en erhvervsuddannelse? Det spørgsmål blev drøftet på Tradium i Randers, da Kommunernes Landsforening holdt uddannelsestræf tirsdag 29. november 2016.

Engagementet var stort, da Kommunernes Landsforening holdt uddannelsestræf på Tradium tirsdag den 29. november 2016. Det store spørgsmål, som uddannelsesfolk fra nær og fjern debatterede, var: Hvordan får vi flere til at tage en erhvervsuddannelse?

Svarene på det spørgsmål var flere. For eksempel pegede borgmester i Randers Kommune, Claus Omann Jensen på et konkret, afprøvet tiltag, der kan være med til at få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse:

– I Randers har vi oprettet seks EUD10-klasser. To tredjedele af eleverne her har valgt, at de vil tage en erhvervsuddannelse efter deres 10. klasse, sagde Claus Omann Jensen.

EUD10 i Randers foregår på Tradium, hvor eleverne i løbet af skoleåret kommer i nærkontakt med flere erhvervsuddannelser og på den måde kan træffe et mere kvalificeret valg af ungdomsuddannelse efter grundskolen.

Mangel på faglærte

Alle undersøgelser viser, at der bliver behov for flere faglærte med en erhvervsuddannelse inden for få år. Samtidig ses en historisk udvikling, hvor færre og færre elever i 9. og 10. klasse vælger en erhvervsuddannelse. Over 10 år fra 2006 til 2016 faldt andelen af elever, som vælger en erhvervsuddannelse efter 9. eller 10. klasse fra 29,1 procent til 18,4 procent.

Med den nuværende udvikling vil der frem mod 2025 mangle 44.000 faglærte på arbejdsmarkedet. Det siger Dansk Industri. Mange steder – også i Randers – melder produktions- og servicevirksomheder allerede, at de ikke kan få tilstrækkeligt med kvalificerede medarbejdere.

– Det bliver et langt og sejt træk. Vi skal allerede i grundskolen tale mere med de unge om karrierevalg end om uddannelsesvalg. Og så skal vi bruge det, der virker, for at få flere unge til at tage en erhvervsuddannelse. Vi behøver ikke opfinde den dybe tallerken. Løsningerne findes allerede, for eksempel EUD10, som jo virker helt efter hensigten, sagde administrerende direktør Lars Michael Madsen, Tradium.

Udover folkeskolen, pegede deltagerne også på praktikpladser, forældrenes holdninger til valg af ungdomsuddannelse samt en lang række andre faktorer, som årsag til de unges fravalg af erhvervsuddannelser.

Høj kvalitet i erhvervsuddannelser

Kvaliteten af de danske erhvervsuddannelser er der imidlertid ikke en finger at sætte på.

– De danske erhvervsuddannelser er blandt de absolut bedste i hele verden, siger forsker Peter Koudahl fra Nationalt Center for Erhvervspædagogik.

Kommentarer