Hvidsten

Dronningen kastede glans over højtidelig mindedag i Hvidsten

Se billedserie 13-årige Nicoline Kjul Fiil Paetch havde fået den fornemme opgave at overrække Dronning Margrethe en buket blomster ved ankomsten til Hvidsten Kro. Foto: Gitte Hagsholm. Se de mange billeder i galleriet taget af Jan Szwed og Gitte Hagsholm

Lørdag var en bevæget dag i Hvidsten, hvor Dronning Margrethes tilstedeværelse var med til at højtideliggøre mærkedagen for de otte medlemmer af Hvidsten-gruppen, som blev henrettet 29. juni for 75 år siden.

Pårørende til medlemmerne af Hvidstengruppen var, tillige med menighedsrådsmedlemmerne fra Gassum og Spentrup sogne, inviteret til at deltage i markeringen af 75 året for den skæbnesvangre dag, hvor otte lokale folk måtte lade livet for deres frihedskamp.

Dagen bliver markeret hvert år, men i år havde dronningen meldt sin ankomst, som hun også gjorde det på 50-årsdagen for 25 år siden.

– Det er en stor ting, det er jeg meget glad for. Det gør dagen ekstra højtidelig, fortalte chef for Hærhjemmeværnsdistrikt Østjylland, oberstløjtnant Finn Jensen, som Randers Netavis talte med, mens man ventede på, at dronningen skulle dukke op.

En masse lokale borgere havde taget opstilling ved vejen over for kroen for at få et glimt af dronningen, når hun ankom.

Det gjorde hun klokken 12.30. Hun smilede og vinkede til de mange fremmødte, inden hun fik overrakt en buket blomster af 13-årige Nicoline Kjul Fiil Paetch, som er datter af værtsparret på kroen, Christina og Søren Kjul Fiil Paetch.

Læs også: Gudrun og Marius Fiils tipoldebarn giver blomster til dronningen

Herefter var der frokost  i havesalen, hvor menuen naturligvis stod på kroens berømte æggekage med efterfølgende kaffe.

Undervejs underholdte Lars Lilholt , som også var inviteret, med sin sang, Hvidsten Kro (1994), som netop handler om Hvidstengruppen.

Efter frokosten blev gæsterne fragtet til Mindelunden i bus, mens Dronning Margrethe valgte at spadsere den korte tur i det dejlige sommervejr.

I Mindelunden blev på vegne af kongehuset lagt en krans med rød-hvide bånd. Herefter lagde også formand for Gassum menighedsråd, Mona Kastrup Kjersgaard, en krans, foruden den kommitterede for Hjemmeværnet, Søren Espersen på vegne af forsvaret og endelig borgmester Torben Hansen (S) på vegne af Randers Kommune.

Sognepræst Peter Ulvsgaard holdt en tale, hvor han understregede vigtigheden af at huske historien og mindes de faldne. Han sagde blandt andet:

Når vi igen og igen fortæller disse brave mænd og kvinders historie her på vores egn, så sker det for at bringe historien i øjenhøjde med os; fordi vi anerkender, at intet menneske er uden ansvar for den verden, vi deler. Vi er aldrig uden skyld og ansvar, uanset om vi handler eller afstår, så har vi betydning for hinanden – for landet og for folket. (…) De otte, hvis urner blev bragt fra Ryvangen og hertil, har betalt den højeste pris. Eller som en i gruppen fortæller i sit afskedsbrev: “Nogle må give deres liv, for at andre kan leve”. Deres mod vil vi mindes. Det vil vi gøre ved at fortælle fortiden ind i nutiden, så vi husker, at vi aldrig kun står på vores egne usikre ben, men på skuldrene af dem, der kæmpede, trodsede fare og død og betalte den højeste pris. Hvidstengruppens otte mistede livet, og deres familier mistede dem”.

Denne del af dagens arrangement sluttede med, at man sang salmen “Altid Fredig”. Sanger Jette Rosendahl slog tonerne an og det øvrige selskab stemte i. En højtidelig stemning lagde sig over Mindelunden, hvor de de otte modstandsfolk, som for 75 år siden betalte den højeste pris, er stedt til hvile.

Kommentarer