Debat og politik

Debat: Arrogance fra Midttrafik.

Arkivfoto

Af Bettina Mortensen, Faglig sekretær 3F Søhøjlandet, Jens Laursen, formand Transportgruppen 3F Randers

I forbindelse med at Midttrafik åbner for kontantsalget i busserne igen, har de undersøgt ind til tingene. Eller rettere de postulerer Midttrafik de har.

For 3F Randers har spurgt vores kollegaer i regionens andre 3F afdelinger, og ingen har åbenbart været i dialog med Midttrafik. Så når Claus Wistoft i Randers Amtsavis d.d. siger han har været i dialog med chaufførernes fagforening, ja så undrer vi os såre. For hvem er det han har talt med, hvilken fagforening er det?

Endvidere så udtaler Claus Wistoft også i pressemeddelelsen fra Midttrafik, at det er Midttrafik’ opfattelse at chaufførerne er trygge ved en genåbning af det kontante salg. Hvem det er der har givet MT det indtryk er også et mysterium. En kort rundspørge på Rutebilstationen her i Randers til formiddag, kom til den stik modsatte reaktion. Hverken rutebil eller bybus chaufførerne føler sig trygge.
Tværtimod. Man er særdeles utrygge.

Dette handler mønster fra Midttrafik’ side er desværre noget vi, i 3F oplever ofte. Man er ligeglade med chaufførerne, man spørger ikke dem eller deres fagforening til råds. Hvilket ordlyden i pressemeddelelsen jo også tydeligt siger. Midttrafik har spurgt 7 busselskaber til råds, plus div sundhedsfaglige personer, men behændigt undgået at spørge dem det går ud over, dem som sidder bar rattet, dem som har holdt hjulene kørende.
Chaufførernes helbred er åbenbart ikke noget der har betydning i dette tilfælde.

3F Randers og 3F Søhøjlandet mf., finder det som værende totalt arrogant af Midttrafik.
Selve det med kontant salg er chaufførerne og 3F meget imod. Dette gamble med vores medlemmers helbred skal stoppes inden det overhovedet er kommet i gang.

I Midttrafik’ pressemeddelelse skriver de bl.a. det skyldes forbrugerombudsmandens henstilling om kontant betaling. De problematikker og løsninger som Midttrafik lægger op til i pressemeddelelsen, bærer også tydeligt præg af at være skrivebords løsninger. Skrevet og forfattet af personer der intet aner om hvorledes virkelighedens verden er, som aldrig har siddet bag rattet på en bus og måske endda heller ikke som passager. Hvorfor spørger man ikke dem som har forstand på det?
For os i 3F er der ingen tvivl: Bus chaufførernes helbred og arbejdsmiljø kommer før end forbrugernes ret til at bruge kontanter. Pengene bør ikke koste liv eller helbred. Og hvis trafikselskaberne ellers ville, ja så kunne de, sammen med busselskaberne og 3F have gjort en fælles front for at få kontanterne helt ud af busserne.

Nøjagtig ligesom det med plexiglas afskærmning hos chaufførerne osv. også kunne have været løst i et samarbejde.
Det samarbejde kan 3F så kikke langt efter. Næsten lige så langt som Midttrafik’ ønske om buschaufførernes helbred kommer først.

Kort sagt, så er buschaufførerne og 3F dybt frustrerede og føler ikke at blive hørt.

Kommentarer