Randers By

Borgmester Torben Hansen svarer sygemeldte Lars Nielsen

I går skrev vi om Lars Nielsen fra Randers, som har været sygemeldt siden en arbejdsulykke i 2011, og afventer en afklaring af sin fremtid.

Han har skrevet to gange til borgmester Torben Hansen, men borgmesteren har ikke taget stilling til Lars Nielsens sag, som han ikke kender i detaljer.

Borgmester Torben Hansen sad i Folketinget da reformerne om kontanthjælp, førtidspension og fleksjob blev lanceret og vedtaget i 2012 mens Mette Frederiksen (S) var beskæftigelsesminister.

Optakten til ændringerne af loven om førtidspension tog sin begyndelse i 2010 som en reaktion på at mange unge mennesker som havde psykiske problemer blev tildelt førtidspension.

Herved opstod diskussionen om hvorvidt der skulle kigges mere på behandling og forebyggelse frem for blot at give en førtidspension.

Reformerne blev vedtaget i 2012 af et bredt flertal i Folketinget bestående af S-SF-R regeringen med støtte fra Venstre, Konservative og Liberal Alliance. Kun Dansk Folkeparti og Enhedslisten stemte imod.

Torben Hansen stemte ja til reformerne, og det har han ikke fortrudt i dag.

– Hensigten med reformerne var at få et system som skulle sørge for at folk faktisk blev hjulpet mere end i forhold til tidligere. Det er hele ideen med ressourceforløbene forklarer han.

– Det er jo ikke nødvendigvis lykkeligt at være på førtidspension det meste af ens liv, hvis der er ressourcer tilbage, som kan udvikles positivt, fortæller Torben Hansen.

Han medgiver samtidig at der er nogle elementer i reformerne som ikke virker efter hensigten, og at de på nogle områder er gået for vidt, hvor groteske tilfælde er blevet afsløret i pressen.

Derfor rettede politikere fra landets 6 største byer (København, Aarhus, Odense, Aalborg, Esbjerg og Randers) en henvendelse til beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i august sidste år. Det skete for at gøre opmærksom på, at der findes alvorlige eksempler på, at nogle mennesker hænger fast i systemet som følge af kravene om den dokumentation, som syge personer skal fremskaffe for at kunne få tilkendt en førtidspension.

Torben Hansen er godt tilfreds med, at regeringen og forligspartierne tilsyneladende har taget indholdet af henvendelsen fra de 6 største byer til efterretning.

Det betyder i givet fald at dokumentationskravene for tilkendelse af førtidspension i nogle tilfælde kan være opfyldt uden gennemførelse af et ressourceforløb.

Samtidig bliver det en forudsætning for ressourceforløbene, at der konkret kan peges på indsatser, hvor der er en realistisk forventning om, at borgerens arbejdsevne kan udvikles. De tilfælde hvor ressourceforløb ikke fører til noget, skal ikke gennemføres. Intentionen var at mennesker som vitterligt er for syge til at vende tilbage til arbejdsmarkedet skal have en førtidspension noget hurtigere.

– Der har været behov for en præcisering af lovgivningen, og alt tyder på, at den kommer nu. Og det er jeg ganske godt tilfreds med, påpeger borgmesteren, som mener, at mennesker som vitterligt er for syge til at vende tilbage til arbejdsmarkedet skal have en førtidspension noget hurtigere, end det sker i dag.

På spørgsmålet om borgmesteren mener det er rimeligt, at Lars Nielsen igen skal sendes i arbejdsprøvning med så store skånehensyn, at han skal have en seng med på arbejde, svarer Torben Hansen:

– Jeg kan ikke sige noget om den konkrete sag, som jeg ikke kender til bunds, men selvfølgelig er der ingen som skal ligge og lave ressourceforløb i en seng. Den tid er forbi fastslår Torben Hansen, som tilføjer, at alle i ressourceforløb skal kunne hvile sig en gang imellem, eksempelvis i en seng, stol, sofa eller lignende, på samme måde som alle andre på arbejdsmarkedet har brug for et hvil.

– De eksempler vi har læst om, hvor enhver kan se, at det ikke fører nogen steder hen, skal ikke gennemføres. Randers Kommune skal ikke have sengepraktik på den måde, at man nærmest kører syge folk ind til ressourceforløb i senge. Længere er den ikke, understreger Torben Hansen.

Kommentarer