Randers by

Besøg fra det kolde nord

Forestillingen INUIT, som vises gratis på Randers EgnsTeater 26. februar, er en klassiker inden for grønlandsk teater. Pressefoto

Randers EgnsTeater får besøg af Grønlands Nationalteaters Skuespillerskole, der blandt andet opfører gratis teaterklassiker.

Det er kun få måneder siden, Randers EgnsTeater sidst havde besøg fra Grønland. Den gang var det produktionsleder på Grønlands Nationalteater, Manasse Berthelsen, der var på visit. Nu er det så nationalscenens professionelle skuespillerskole, der har taget turen sydpå.

At det igen er Randers EgnsTeater, der er målet for et grønlandsk teaterbesøg, er ikke tilfældigt, fortæller Tine Eibye, der er producent og leder af Talentskolen på Randers EgnsTeater.

– Vi er blevet kontaktet af chefen for Grønlands Nationalteater, Susanne Andreasen, fordi hun for mange år siden har gået på et teaterhold her på Randers EgnsTeater. Jeg synes jo, det er rigtig sjovt, når nogle af dem, vi har haft her som unge, får et professionelt liv inden for scenekunsten, siger Tine Eibye, der håber, at besøget kan blive begyndelsen på et samarbejde mellem Randers EgnsTeaters Talentskole og den professionelle skuespilleruddannelse på den grønlandske nationalscene.

– De har deres egen kultur, som de bringer med ind i scenekunsten, og det har vi også. Jeg tror, det kan være til stor gensidig inspiration, hvis vi kan få et samarbejde på at stå. Og måske kan der på sigt blive tale om en egentlig udveksling, hvor vi også kan besøge dem i Grønland, siger Tine Eibye.

Gratis teaterklassiker

Som en del af besøget vil de fire skuespillere fra skuespillerskolen opføre en sand klassiker inden for grønlandsk teater. Nemlig en nyfortolkning af forestillingen ”Inuit”, som oprindeligt blev skabt af Tuukkaq-teatret tilbage i 1975 og behandler temaer som undertrykkelse og frigørelse.

”Inuit” kan bedst beskrives som et moderne eventyr, men tekst-materialet og sangene i forestillingen er afledt af gamle inuithistorier, trommesang og mytologiske fortællinger. Forestillingen foregår grønlandsk, men da den er bygget op over en simpel historie og benytter sig af omfattende brug af kropssprog og visuelle elementer, kan et ikke-grønlandske publikum sagtens følge med.

”Inuit” spiller mandag 26. februar klokken 19.30. Det er gratis at se forestillingen, og det kræver ingen tilmelding. Interesserede skal bare møde op på Randers EgnsTeater.

Efter forestillingen vil der være ”aftertalk” med leder af Grønlands Nationalteaters Skuespillerskole, Varste Mathæussen, samt de fire grønlandske elever.

Kommentarer