Randers By

Ballade om Power Points i Randers Kommune

Der var gang i pressemeddelelserne i Randers Kommune på grund af den såkaldte PowerPoint sag. Først krævede Velfærdslistens Kasper Fuhr Christensen, borgmester Claus Omann Jensen fyret. Så inviterede borgmesteren selv til "dialog om politisk forhandlingsrum".

Byrådet i Randers Kommune er ikke kendt for tillid partierne imellem. Velfærdslisten kræver nu, at borgmester Claus Omann (V) fratræder sin post, efter tilbageholdelsen af Power Points i de politiske drøftelser om den nye skolestruktur.

Borgmester Claus Omann Jensen (V) blev mandag krævet fyret, fordi han havde det overordnede ansvar for, at der blev tilbageholdt oplysninger i drøftelser om skoleforliget i Randers byråd. Sagen er kort fortalt denne:

Flere politiske partier i Randers byråd mødtes i 2014 for at drøfte en ny skolestruktur i Randers Kommune. På møderne gennemgik forvaltningen mundtligt konsekvenserne ud fra Power Point slides.

Byrådsmedlemmer uden for kredsen for den fremtidige skolestruktur, begærede dokumenterne udleveret. Og alt skriftligt materiale blev udleveret, undtagen de omtalte Power Point slides, som forvaltningen vurderede, ikke var omfattet af sagsindsigt. Sagen blev rejst i Statsforvaltningen, der gav Randers Kommune medhold. Nu har Social- og Indenrigsministeriet udtalt, at disse Power Points skulle have været udleveret til alle partier.

Velfærdslisten: fyr borgmesteren !

Social og Indenrigsministeriets beslutning satte herefter gang i diskussionerne i Randers Kommune. Først meddelte Velfærdslisten i en pressemeddelse, der blev “breaket” til Facebook Randers cirka 25.000 medlemmer, at borgmester Claus Omann Jensen (V) stod med det overordnede ansvar for sagen, og som konsekvens måtte forlade sin post:

“Det var ulovligt, da borgmester Claus Omann Jensen (V) nægtede Velfærdslisten og andre medlemmer indsigt i power points og andre materiale om skolelukningerne, og det mørklagte forløb, der førte til skolelukningerne, var således ulovligt. Sådan lyder konklusionen i en netop offentliggjort udtalelse fra Social- og Indenrigsministeriet,” lød det blandt andet.

Diskusssion på Facebook

Velfærdslistens pressemeddelelse satte gang  i debatten på Facebook Randers.

“Ja, har han lavet noget ulovligt må han tage konsekvensen og gå af,” lød det fra Tove Annette Røndahl Hansen.

“Det eneste breaking jeg ser, er en pamper, der ser sit snit til et forsøg på at komme tættere på magten. Hvad vil du så ? bruge tonsvis af skattekroner på at åbne de skoler igen. Du er et blålys Kasper. Intet andet,” lød en anden kommentar fra Torben Topper Firlings-Jensen henvendt til Velfærdslistens Kasper Fuhr Christensen.

Randers Kommune: Ingen konsekvenser

Få timer efter kom en pressemeddelse fra Randers Kommune, efter at Social og Indenrigsministeriet havde sendt en nyhed ud, om en udtalelse fra ministeriet vedrørende PowerPoint sagen. Her var budskabet, at ministeriet ikke ville foretage sig mere i sagen. Claus Omann var altså ikke ved at fratræde som borgmester, som det blev krævet af Velfærdslisten.

“(…) udtalelsen (har) ikke givet Social- og Indenrigsministeriet anledning til at foretage mere i forhold til Randers Kommune, og ministeriets vejledende udtalelse om sagsindsigt i PowerPoints har således ikke konsekvenser for de beslutninger om Randers Kommunes skolestruktur, byrådet tidligere har truffet,” stod der blandt andet i nyheden fra ministeriet.

Borgmesteren: inviterer til dialog 

Borgmesteren har dog taget “initiativ til dialog om politisk forhandlingsrum,” efter Social og Indenrigsministeriet på egen initiativ omgjorde afgørelsen fra Statsforvaltningen. Det var forkert, at Velfærdslisten og andre partier i Randers byråd ikke fik adgang til de omtalte PowerPoints, medgiver han:

”Vi ændrer praksis fremadrettet for at følge den ny udtalelse. Men udtalelsen har konsekvenser for alle kommunalpolitikere. Som politikere har vi brug for fakta i forbindelse med politiske drøftelser og forhandlinger. Det får vi af forvaltningen. Men beder én gruppe politikere om fakta eller konsekvenser af en mulig løsning hos forvaltningen, så skal forvaltningen fremover dele sine svar med alle politikere i byrådet. Det gælder vel at mærke også i tidligt i et forløb, hvor forskellige ufærdige løsninger er under overvejelse. Det bliver dermed svært at have et fortroligt rum for drøftelser og samtidig bruge forvaltningens kompetencer og viden.”

Kommentarer