Sønderbæk

Pia Elversøe: “Jeg blev nok bidt af en gal hest, da jeg var lille”

Du kan klikke dig ind på Facebooksiden "Stutteri Elversøe", hvis du vil se flere billeder af hestene fra Elversøe Stutteri i Sønderbæk.

Pia Melgaard Elversøe har i ti år opdrættet heste og efter nogle hårde år har Stutteri Elversøe i Sønderbæk for alvor fået gang i salget. Succesen skyldes måske særligt elitehoppen La Costa, som er mor til en olympisk medaljevinder.

Pia Elversøe har en travl hverdag som projektleder i Danske Bank i Brabrand, men når hun får fri er det – udover familien selvfølgelig – hestene i familiens stutteri på Rejstrupvej i Sønderbæk, der får hendes opmærksomhed.

– Jeg blev nok bidt af en gal hest, da jeg var lille. Jeg har i hvert fald brugt timer i stalden, så længe jeg kan huske. I de sidste mange år har det været et par timer i stalden hver dag. Nu er vi så også begyndt at tjene lidt penge, og det er selvfølgelig rigtig spændende, siger Pia, som har haft heste siden hun som barn fik sin første pony i den lille by Attrup.

En passion

Stutteriet på Rejstrupvej i Sønderbæk startede op lige før finanskrisen, hvor det i en længere periode var svært at sælge heste til nogle fornuftige priser. Det var nogle hårde år, hvor det primært var lysten og stædighed, som drev værket, fortæller Pia.

– Men det har nu heller aldrig været noget, som jeg gør, fordi jeg gerne vil være rig. Det har primært været, fordi hestene er min passion, og fordi jeg simpelthen ikke kan lade være, siger hun.

De olympiske lege i Rio

Omdrejningspunktet for Stutteri Elversøe er som nævnt elitehoppen La Costa, der er avlet på en imponerende præstationsstærk hoppestamme. Hendes ældste afkom er dressurhesten Gørklintsgårds Duplet, der til OL i Rio var med til at vinde bronzemedalje for det amerikanske dressurhold. Familien på gården i Sønderbæk så begejstret med på fjernsynet hjemme fra stuen, da Duplet var med til at ride bronzemedaljen hjem til USA med rytteren Kasey Perry Glass i sadlen.

– Det har været fantastisk at følge Kasey og Duplet på deres rejse under OL. Der er selvfølgelig noget tilfredsstillende i at vide, at Duplets mor står lige ude foran i vores have og spiser af græsset. Hvis hun vidste, hvordan det gik Dublet, så ville hun helt sikkert være stolt, fortæller Pia.

Prisvindende heste                                                                                             

Det er dog ikke kun La Costa og Duplet, som Stutteri Elversøe kan være stolte af. På den lille gård i Sønderbæk bliver der satset på afkommet efter La Costa, og der står allerede to avlshopper ude i stalden, Elversøe Dimpel og Elversøe Classic Dream, som der er store forhåbninger til.

– La Costa er efterhånden en ældre dame på 18 år. Hun har skabt grundlaget for fremtiden med hendes to afkom. Begge har i en ung alder været udtaget til eliteskue på Vilhelmsborg, hvor landets bedste ungeheste deltager. Og så sent som i sommers opnåede Elversøe Dimpel hele tre ni-taller, hvor maks er ti for gangearter til en hoppekåring i Ikast.

Syv solgte heste på 12 måneder

Foruden arbejdet i stalden med hestene, er Stutteri Elversøe også på de sociale medier. Ifølge Pia handler dressurmiljøet i høj grad om netværk, som hun blandt andet dyrker på Facebook-siden Stutteri Elversøe. Her kan nysgerrige sjæle se billeder af atletiske avlsheste, der alle har en relation til stutteriet i Sønderbæk.

– Vi har solgt syv heste de sidste tolv måneder, hvilket jo er ret flot, når vi kun har to til tre føl om året. Nu håber jeg selvfølgelig på, at de resultater som La Costas afkom viser, gør, at der fortsat vil være interesse, og at vores heste kommer ud og viser sig mest muligt frem på konkurrencebanerne, siger hun.

Mange penge i sporten

Pia Elversøe ønsker ikke, at tale alt for meget om, hvor mange penge hun har solgt hendes heste for. Der er dog utvivlsomt mange penge at finde, hvis den rigtige køber finder interesse i den rigtige hest. Der er eksempler på, at folk med mange penge på lommen har spenderet flere millioner af kroner på den rigtige hest. Sådan en venter Pia Elversøe Melgaard stadigvæk på at ramme, og det kan godt tage tid, fortæller hun.

– Det tager mindst fire år at opdrætte et føl til en ridehest, der så muligvis kan drive det til noget større. Så tager det efterfølgende i hvert fald fem år for en professionel, der skal gøre hesten klar til at konkurrere på Grand Prix niveau. Der er altså enormt mange ting, der på én gang skal lykkedes, før man har en topatlet.

Kommentarer