Debat og politik

8. marts er en festdag, men alle dage er kampdage

Af Rosa Lykke Yde

8. marts er en festdag, men alle dage er kampdage

Hvert år d. 8 marts fejrer vi traditionen tro kvindernes internationale kampdag. Det er en festdag, hvor alle kvindekønnets sejre bliver fejret – men det er også en dag, der giver anledning til refleksion over hvordan det egentligt går med ligestillingen, og der må siges at være plads til forbedringer!

Over 38.000 kvinder udsættes hvert år for partnervold, hvor langt størstedelen er begået af mænd. Partnerdrab udgør den største enkeltstående gruppe af drab i Danmark, og også her er ofrene i overtal kvinder. De samme deprimerende tendenser ses, når der kigges på voldtægts statistikkerne. Der er altså noget helt galt.

Kaster vi blikket på mere samfundsstrukturelle problematikker, bliver man, så at sige, ikke ligefrem mindre deprimeret. Kvinder er stadig underrepræsenteret på ledelsesgangene, ja vi er faktisk det dårligste land i Norden på området og i bunden af OECD. Samtidig er lønforholdene for kvinder også helt skæve, i 2018 lå løngabet mellem mænd og kvinder på 12.8 procent.

Selvom mange måske vil mene, at vi har talt meget om ligestilling og den skævvridning der er mellem forholdene for mænd og kvinder, så giver disse tal altså en klar indikation på, at vi ikke kan snakke os til en bedre udvikling, vi er nødt til at handle!

I SF vil vi et opgør mod de her forældede normer og magtstrukturer, der fastholder kvinder i ulige kønsforhold. Det være sig både når vi taler øremærket barsel til mænd, forskruede kropsidealer i reklamebranchen, bekæmpelse af socialkontrol i både anden etniske og danske miljøer, og forebyggelse mod vold – hvor vi lokalt er meget glade for de ekstra midler vi fik afsat i budgettet til krisecentere

Der er fortsat meget at kæmpe for.

Rosa Lykke Yde, medlem af Randers byråd SF
Signe My Scharling Bernberg, formand SF Randers

Kommentarer