Randers by

Lægemangel rammer borgerne i Randers

Foruden Randers mangler Viborg, Skive, Faaborg-Midtfyn, Syddjurs og Ringkøbing-Skjern, ifølge PLO, mindst tre praktiserende læger for at kunne dække behovet.

Manglen på praktiserede læger er ikke længere et problem, der kun rammer i  landområder. I Randers er der akut mangel på læger fem steder. Det viser en undersøgelse foretaget af Praktiserende Lægers Organisation.   

Nu kæmper også nogle af landets største byer med centralt beliggende lægeklinikker, som ingen læger vil overtage. For eksempel i Randers, hvor der er fem ubesatte såkaldte ydernumre. Det vist tal fra Praktiserende Lægers Organisation, PLO, der har foretaget en undersøgele for Jyllands-Posten.

– Det er en ond spiral, der sættes i gang, når der mangler læger. De øvrige læger i byen får mere travlt, og det bliver sværere for patienterne at få en tid hos lægen, og udsigten til en praksis med mange patienter og aldrende kolleger får de unge læger til at holde sig væk, siger Bruno Bundgaard Madsen, der er formand for de praktiserende læger i Randers.

Flere ældre

I Esbjerg og Aalborg, mangel henholdsvis fem og seks læger, har man indtil videre løst problemet ved at oprette regionsklinikker, så alle har en mulighed for at komme til lægen. Problemet med lægemangel forstærkes af, at antallet af danskere over 60 år er steget med 20 procent de seneste ti år.

– I land- og yderområder er der generelt en højere gennemsnitsalder end i resten af landet. Derfor bør sundhedsministeren hurtigst muligt sætte ind for at sikre, at vi får et sundhedsvæsen i bedre balance, har Steffen Damsgaard, udtalte formand for Landdistrikternes Fællesråd tidligere i dag.

Læs her: Landdistrikter bekymret over få læger på landet

“På Patientens vegne”

PLO lancerer derfor mandag udspillet “På patientens vegne”, hvor organisationen kommer med 28 forskellige forslag til blandt andet at løse manglen på læger.Det skal blandt andet gøres mere attraktivt at slå sig ned som læge i egen praksis, mener PLO-formand Christian Freitag.

– Hvis det også fremover skal være sådan, at man i hele Danmark har adgang til sin egen praktiserende læge – også i områder langt fra universitetsbyerne – er det på høje tid, at der handles, siger han i en pressemeddelelse.

Kommentarer