Debat og politik

Anerkendelse af veteraner

Læserindlæg af Iben Sønderup, Langå – Byrådsmedlem og folketingskandidat for Socialdemokratiet i Randers

Anerkendelse bredt i samfundet – det er veteranernes største ønske. Det kom frem på opstartsmødet for veteranstrategi, som fandt sted d. 28. februar.

Randers Byråd fik til gengæld stor anerkendelse af de fremmødte veteraner for, at vi som et samlet byråd har besluttet, at vi skal have en veteranstrategi i vores kommune.

I Randers Kommune er der over 500 veteraner. Og mange flere pårørende. Så det er rigtig mange mennesker, der er berørt af de problematikker, der følger med veteranernes situation. 

Men hvad er en veteran helt præcist? En veteran er en person, der har været udsendt i mindst 28 sammenhængende dage på en international krise- eller krigsmission.

Veteraner er meget forskellige og har meget forskellige behov. I vores møde deltog både veteraner, der er fuldstændig normalt fungerende, og nogle med store psykiske problemer af forskellig art. 

I den workshop, jeg deltog i, var der en veteran, som ærligt fortalte, at han havde PTSD, var tilknyttet PTSD-klinikken i Aarhus og at han havde ændret personlighed efter sin seneste udsendelse. Han fortalte, hvor svært det var for ham bare at køre turen hjemmefra og til mødet. ”Jeg måtte holde ind flere gange. For jeg kan simpelthen ikke klare, når der kører nogen tæt op bag ved mig,” sagde han. 

Jeg synes, det er yderst prisværdigt, at et menneske, der er så udfordret alligevel vælger at kravle over sin egen indre barriere og komme til vores møde. Fordi han syntes, det var så vigtigt og gerne ville bidrage med det, han kunne. 

I det budgetforslag for 2017, som vi i Socialdemokratiet præsenterede sammen med SF, havde vi afsat 750.000 kroner til veteranerne. Der var kun os to partier i byrådet, som havde afsat penge til dette. 

Men nu arbejder et samlet byråd frem mod en egentlig veteranpolitik for Randers Kommune. Så nu er der forhåbentlig flere, der vil være med til at reservere penge til det. Der er nok at bruge dem til. 

Jeg ser meget frem til det videre arbejde. Og jeg synes, det er vigtigt og godt, at vi i Randers Byråd står sammen om at anerkende vores veteraner. Det har de fortjent.

Du kan også indsende et læserbrev under INDSEND NYHED i topmenu. 

Kommentarer